X

Οργή στη Γερμανία για τα προσβλητικά σχόλια του Μπερλουσκόνι

Την οργή τους εξέφρασαν την Κυριακή πολλοί Γερμανοί πολιτικοί για τη δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι «για τους Γερμανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υπήρξαν ποτέ».

Ant1news



Ο σάλος που ξέσπασε από τη χθεσινή δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης της «Φόρτσα Ιτάλια» για τις ευρωεκλογές, «μεταφέρθηκε» σήμερα στη Γερμανία.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός έκανε αυτή τη δήλωση αναφερόμενος σε μία παλιά λεκτική σύγκρουση του με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη, Μάρτιν Σουλτς, τον οποίο θέλησε να επικρίνει εκ νέου.

Ο Ραλφ Στέγκνερ, μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, κάλεσε τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι η «Φόρτσα Ιτάλια», να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι.

«Το ΕΛΚ πρέπει να απαντήσει σ' αυτή την απαράδεκτη δήλωση εναντίον των Γερμανών πολιτών, ανδρών και γυναικών, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα», ανέφερε σχετικά, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Αυτοί που μένουν σιωπηλοί μπροστά σε τέτοιες δηλώσεις που γίνονται μάλιστα στους κόλπους της πολιτικής οικογένειάς τους, βάζουν σε κίνδυνο την αλληλεγγύη των δημοκρατών», πρόσθεσε. 

Από πλευράς της, η Γενική Γραμματέας του SPD, Γιασμίν Φαχίμι, χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπερλουσκόνι «αποκρουστικά, σοκαριστικά και απολύτως απαράδεκτα».«Αυτά τα ολισθήματα (...) όχι μόνο ζημιώνουν την εικόνα της Ιταλίας, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο τον πολιτικό πολιτισμό και τις αξίες της Ευρώπης», ανέφερε η Φαχίμι προς το πρακτορείο Ρόιτερς, ζητώντας από την Μέρκελ να απαντήσει, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες της (CDU) ανήκουν επίσης στο ΕΛΚ, όπως και η «Φόρτσα Ιτάλια».

Ο Γενικός Γραμματέας της CDU, Πέτερ Τάουμπερ, σημείωσε πως τα σχόλια του Μπερλουσκόνι ήταν «τόσο παράλογα ώστε δεν αξίζουν σχολιασμού», ενώ η Γερμανίδα υπουργός αρμόδια για θέματα της Οικογένειας, Μανουέλα Σβέσιχ, αντέδρασε αμέσως, το Σάββατο, μέσω του Twitter, χαρακτηρίζοντας «ακατανόμαστες» τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι και βλέποντας σ' αυτές μια επίθεση εναντίον του Μάρτιν Σουλτς και όλων των Γερμανών.

Σε σχετική ερώτηση από το Γαλλικό Πρακτορείο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε σήμερα στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» ότι προκαλεί επίσης σοκ το γεγονός ότι ένα ιταλικό αδελφό κόμμα της CDU διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου με αντιγερμανικά συνθήματα όπως «Περισσότερη Ιταλία, Λιγότερη Γερμανία». «Ένα τέτοιο σύνθημα είναι εξοργιστικό», ανέφερε σχετικά.