X

Καζάνι που βράζει η Ουκρανία

Ολοένα και «φουντώνουν» οι αποσχιστικές τάσεις στην ανατολική Ουκρανία με φιλορώσους να συνεχίζουν απτόητοι τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Τραυματίστηκε δήμαρχος.

Ant1news

Με το χέρι στη σκανδάλη βρίσκονται Κίεβο και Μόσχα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται για νέες κυρώσεις - ίσως σήμερα στην έκτακτη σύνοδο που θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Κι αυτά την ώρα που ο Γκενάντι Κέρνες, ο δήμαρχος της πόλης Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά αγνώστων οι οποίοι «επιτέθηκαν» εναντίον του, όπως ανέφερε ο δήμος στον ιστότοπό του και δήλωσε η εκπρόσωπός του στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Ο δήμαρχος τραυματίστηκε από σφαίρες στην πλάτη. Βρίσκεται στο χειρουργείο. Οι γιατροί αγωνίζονται (να σώσουν) τη ζωή του», ανέφερε στην ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του ο δήμος και δήλωσε η εκπρόσωπός του δημάρχου, η Τατιάνα Γκρουζίνσκαγια, στις δηλώσεις της στο Ιντερφάξ.

Την ίδια ώρα, ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το δημαρχείο της πόλης Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

"Στις 6:00 π.μ περίπου 30 αυτονομιστές εισήλθαν στο αρχηγείο της αστυνομίας και κατέλαβαν το ισόγειο. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Δεν γνωρίζουμε ποιά είναι τα αιτήματά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Λαρίσα Βολκόβα.

Στο Ντόνετσκ, οι αντάρτες έχουν καταλάβει τηλεοπτικό σταθμό της πόλης, ενώ έχουν πιάσει και ομήρους άνδρες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε πως αξιωματούχοι της κρατούνται όμηροι, προσθέτοντας ότι η αποστολή τους ήταν να συλλάβουν ένα Ρώσο που εμπλέκεται σε δολοφονία ενός ουκρανού βουλευτή.

Το μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα στις 15:00 στη Βιέννη (18:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του οργανισμού Νατάσα Ρατζάκοβιτς.

Συνεχίζεται στο μεταξύ, το θρίλερ με την απαγωγή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ένας από τους οκτώ παρατηρητές απελευθερώθηκε την Κυριακή το βράδυ για λόγους υγείας και έφυγε από τον τόπο κράτησής του, στην πόλη του Σλαβιάνσκ, συνοδευόμενος από δύο διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συζήτησαν σήμερα σχετικά με την κράτηση στο έδαφος της Ουκρανίας στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας. Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη συνδιάλεξη, αναφέροντας απλώς ότι έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. 

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ο μεταβατικός υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ προειδοποίησε ότι ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής.

Αλλά και η Μόσχα μοιάζει ετοιμοπόλεμη, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, που δήλωσε πως αν το «Κίεβο δεν σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της λαϊκής διαμαρτυρίας, η Ρωσία θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη χειρότερη περίπτωση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις για να σταματήσει την αιματοχυσία».