X

Καταλήψεις κτιρίων από φιλορώσους στο Λουγκάνσκ

Στο στόχαστρο των αυτονομιστών μπήκε και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Ant1news


Περίπου 1.000 φιλορώσοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη 50 βαριά οπλισμένων ανδρών επιτέθηκαν, την Τρίτη, εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν από την πίσω πόρτα του αρχηγείου και άρχισαν να πετούν πέτρες υπό την κάλυψη των ενόπλων που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον του κτιρίου σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Της εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομία προηγήθηκαν οι καταλήψεις  του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης της Λουγκάνσκ, του γραφείου της εισαγγελίας και του τοπικού κέντρου της τηλεόρασης.

Εν τω μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.



«Τρομοκρατία» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τα βίαια επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία και την απαγωγή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως καταδικάζει « την απαγωγή από αυτονομιστές των ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, κάποιοι εκ των οποίων χτυπήθηκαν άγρια (. . .). Πρόκειται απλά και ξεκάθαρα για τρομοκρατία».

Η πρεσβεία εξέφρασε και τον «αποτροπιασμό» της για τα βίαια επεισόδια, της Δευτέρας, στο Ντονέτσκ, στη διάρκεια των οποίων φιλορώσοι τραυμάτισαν δεκάδες φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

«Άνθρωποι με μαχαίρια και μπαστούνια του μπέιζμπολ κυνήγησαν και επιτέθηκαν σε ηλικιωμένους, σε γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχει θέση για τέτοια γεγονότα σε μια δημοκρατική Ουκρανία», τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πίατ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Πίατ καταδίκασε, επίσης, την «ομηρεία» των στρατιωτικών παρατηρητών στη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. «Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς προϋποθέσεις», είπε, ενώ οι αυτονομιστές επαναλαμβάνουν ότι οι επτά ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί παρατηρητές θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα φιλορώσους που κρατούν οι ουκρανικές αρχές.

Ωστόσο, ο αυτονομιστής δήμαρχος της Σλαβιάνσκ, όπου κρατούνται από την Παρασκευή οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ εκτίμησε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ αν και δήλωσε πως αναμένεται «θετική έκβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα», δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζοντας πως «όλα εξαρτώνται από την τήρηση των συμφωνιών στις οποίες έχουμε καταλήξει με τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ».