X

Στα χέρια των φιλορώσων η έδρα της εισαγγελίας στο Ντόνετσκ

Ολοένα και πληθαίνουν οι καταλήψεις κτιρίων από φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία. Την Πέμπτη οι αυτονομιστές κατέλαβαν την εισαγγελία στο Ντόνετσκ.

Ant1news



Εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές, περίπου 300 στον αριθμό, κατέλαβαν βίαια την έδρα της τοπικής εισαγγελίας στο Ντόνετσκ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες αστυνομικοί κατά την επίθεση, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Το οργισμένο πλήθος πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ στο εξαώροφο κτίριο και εναντίον των περίπου 100 αστυνομικών που το φρουρούσαν, όμως, οι φιλορώσοι κατάφεραν να εισβάλουν σε αυτό και το καταλάβουν.

Οι ταραξίες αφού μπήκαν στην εισαγγελία πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο, σπάζοντας τις πόρτες και σκίζοντας φωτογραφίες επισήμων και σύμβολα του ουκρανικού κράτους, τα οποία πέταξαν και έκαψαν σε μια φωτιά που είχαν ανάψει μπροστά από το κτίριο. Οι δράστες, στην πλειονότητά τους νέοι με πολιτικά ρούχα, αλλά και πολλοί που φορούσαν κουκούλες, εισέβαλαν στα γραφεία εξηγώντας ότι «ψάχνουν για όπλα», ωστόσο το κτίριο ήταν άδειο πριν από την επίθεση λόγω της ημέρας της Πρωτομαγιάς. 

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων, αλλά μάταια. Οι φιλορώσοι επιτέθηκαν ταυτόχρονα από πολλές πλευρές και τους αφόπλισαν, φωνάζοντας «φασίστες, φασίστες».

Οι δράστες πήραν τα κράνη, τα γιλέκα, τα γκλομπ και τις ασπίδες των αστυνομικών, ενώ οι τελευταίοι εγκατέλειψαν το χώρο, όντας περικυκλωμένοι από δύο σειρές πολιτών που τους γιούχαραν και τους χτυπούσαν. Ένας ταραξίας και ένας αστυνομικός απομακρύνθηκαν από το σημείο με ασθενοφόρα.

Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια μίας διαδήλωσης υπέρ της Ρωσίας περίπου 10.000 ανθρώπων στο Ντόνετσκ,  όταν οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την εισαγγελία, κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι εργάζονται για την φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσίας στο Κίεβο "κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο για τις πράξεις του", ενώ η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν,  προκειμένου να απελευθερωθούν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία.