X

«Καμία πολιτική παρέμβαση για τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς»

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για τη σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν, για υπόθεση δολοφονίας του IRA το 1972.

Ant1news



Ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, συνελήφθη χθες από την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας και ανακρίνεται για υπόθεση δολοφονίας που έγινε το 1972, σε μια από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους δράσης του ΙRΑ στη Β. Ιρλανδία. 

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του Σιν Φέιν ανακρίνεται για την απαγωγή της 37χρονης, Τζιν Μακ Κόνβιλ, χήρας και μητέρας 10 παιδιών, η σορός της οποίας βρέθηκε μετά από δεκαετίες.

Η Μακ Κονβιλ είχε απαχθεί από μέλη του IRA μέσα από το διαμέρισμά της στο δυτικό Μπέλφαστ και πυροβολήθηκε, ενώ το πτώμα της βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια, το 2003 σε παραθαλάσσια περιοχή. Η γυναίκα είχε κατηγορηθεί τότε ότι ήταν πληροφοριοδότρια των Βρετανών, όμως, αργότερα ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε.

Ο Τζέρι Άνταμς  δηλώνει ότι είναι αθώος και σκόπευε να βοηθήσει την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας με στοιχεία για την εξαφάνιση της Τζιν Μακ Κόνβιλ.

Με αφορμή τη σύλληψή του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς. «Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης, τόσο εδώ στην Αγγλία και επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

«Έχουμε ανεξάρτητες αστυνομικές αρχές, ανεξάρτητες εισαγγελικές αρχές. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας συστατικά στοιχεία της ελεύθερης χώρας και της ελεύθερης κοινωνίας που απολαύουμε σήμερα», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν Μακγκίνες, ανέφερε ότι η σύλληψη του Άνταμς αποτελεί μια εσκεμμένη προσπάθεια «σκοτεινών» δυνάμεων στις τάξεις της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI) να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία, χωρίς, πάντως, να τις κατονομάσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενέργεια αυτή συνδέεται με τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν εντός του μηνός.