X

Ολάντ: «Θέλω να κριθώ για τη δουλειά μου»

«Πρέπει να έχουμε μία απλή σχέση με τους Γάλλους πολίτες. Θέλω να κριθώ για τη δουλειά μου. Θέλω όλοι να με βλέπουν γι’αυτό που είμαι. Δεν θέλω η προσωπική ζωή μου να μπερδεύεται με την επαγγελματική μου» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και το ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Ant1news

Όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ήταν μέχρι τώρα αξιοπρεπής, απάντησε καταφατικά.

 «Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν ήμουν αξιοπρεπής. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τη δύναμη της θέλησης, ούτε μπέρδεψα κανέναν. Ποτέ δεν υπήρξα χυδαίος. Θυμηθείτε τι είχα πει στο debate μου με τον Νικολά Σαρκοζί, θυμηθείτε όλες τις ομιλίες μου: Σεβόμουνα πάντα την ελευθερία του Τύπου, της τηλεόρασης και της Δικαιοσύνης. Το προεδρικό μέγαρο δεν υπήρξε ποτέ τόπος όπου μπερδεύτηκαν τα πολιτικά κόμματα με τις πολιτικές ιδεολογίες».

 Ο Ολάντ στην επέτειο των δύο χρόνων της προεδρίας του βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει ότι «θα κριθεί στο τέλος της θητείας του και με βάση τα αποτελέσματα του έργου του» υπερασπιζόμενος ό,τι έχει κάνει στους τομείς τόσο της οικονομίας, όσο και της διεθνούς πολιτικής της Γαλλίας.

Ερωτώμενος για τον «αν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» και απορρίπτοντας τις κατηγορίες για «ερασιτεχνισμό» που του έχουν αποδοθεί απάντησε:

«Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για έξοδο από τη κρίση της ευρωζώνης;

Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στο Μαλί , όταν κανείς δεν το έκανε και η τρομοκρατία κέρδιζε έδαφος; Ερασιτεχνισμός όταν πρόκειται για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να αποφευχθεί μία γενοκτονία; Ερασιτεχνισμός σχετικά με την κρίση στη Συρία, όταν ήμουν ο μόνος δυτικός αρχηγός κράτους που έλεγε: “Προσοχή, αυτό που αφήνουμε να γίνεται είναι σφαγή;. Προτιμώ να αναλάβω τις ευθύνες μου και να κριθώ από τα αποτελέσματα”».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να ρίξει, με τη σειρά του, κατηγορίες στον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας ότι η εκλογή του πρώτου το 2012 έγινε «όχι επειδή είχε εξαιρετικό πρόγραμμα, αλλά εξαιτίας της αποτυχίας του Σαρκοζί».

Ο Ολάντ χαρακτήρισε την αποτυχία της κυβέρνησής του στις δημοτικές εκλογές ως «τιμωρία» προς αυτήν και σημείωσε πως «ακούει την οργή, δεν είναι κουφός, βλέπει τη δυσαρέσκεια» και ότι η λύση των θεμάτων αυτών θα γίνει μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, επέμεινε ότι «θα πρέπει να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές, διαφορετικά η χώρα θα βυθιστεί στο χάος» ενώ έκανε λόγο για «εμφύλιο πόλεμο», υπογραμμίζοντας ότι  «η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να ασκηθεί από ολόκληρη την Ευρώπη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των κυρώσεων. Και η διεξαγωγή των εκλογών είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας διότι δεν πρέπει να εμφανισθεί ως η χώρα που θέλει να εμποδίσει μία άλλη χώρα, στην περίπτωση αυτή την Ουκρανία, να ψηφίσει».

«Άλλωστε είχα με έμμεσους τρόπους  επαφή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να του πω πόσο αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για τη Γαλλία. Προς το παρόν πιστεύω ότι βρίσκεται υπό πίεση»,  πρόσθεσε.