X

Σφοδρές μάχες και συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Μαριούπολη, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Κιέβου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Στην Κριμαία μετέβη ο Πούτιν.

Ant1news



Μάχες και σφοδρές συγκρούσεις συνθέτουν τις τελευταίες ώρες το σκηνικό στη Μαριούπουλη, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίζουν την επιχείρησή τους για την ανακατάληψη κυβερνητικών κτιρίων που έχουν πέσει στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους αυτονομιστές, σκοτώνοντας περίπου 20 φιλορώσους, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απόπειρα περίπου 60 «τρομοκρατών» να εισβάλλουν στο κτίριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου.

Κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο στην πόλη, ενώ επίσης ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, όπως ανέφερε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. 

«Μεγάλο μέρος των δραστών διέφυγαν στην πόλη εγκαταλείποντας τα όπλα τους (…) Το κτίριο (της τοπικής αστυνομίας) είναι στις φλόγες», έγραψε ο Αβάκοφ. Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Επιπλέον, ένας ουκρανικός ιστότοπος μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.

Ένας φωτογράφος που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το αρχηγείο της αστυνομίας φλεγόταν και ότι είδε δύο σορούς να κείτονται στον δρόμο μπροστά από το κτίριο. «Ένας εξ αυτών είναι σίγουρα αστυνομικός», επεσήμανε ο ίδιος.

Άμεσο διάλογο ζήτησε ο Λαβρόφ

Με φόντο τη νέα εκρηκτική κλιμάκωση των μαχών στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, με τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κέρι, ο Λαβρόφ ζήτησε επίσης από την Ουάσινγκτον να βοηθήσει να τερματιστούν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού. «Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι (...) η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί στενά με το Κίεβο ώστε να τερματιστούν οι στρατιωτικές ενέργειες στα νοτιοανατολικά, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και να δοθεί αμνηστία στους διαδηλωτές», σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.



Παράλληλα, στο Κίεβο μια πυρκαγιά σε καλώδια που θεωρείται ύποπτη ξέσπασε τη νύχτα της Πέμπτης, κοντά στο κέντρο της τηλεόρασης του Κιέβου, όπου και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 04:37 έξω από τον πύργο και το κέντρο τηλεόρασης τροφοδοτείται στην παρούσα φάση από γεννήτριες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε τα αιτία της πυρκαγιάς, όμως ένας Ουκρανός αξιωματούχος υπεύθυνος για την εθνική ασφάλεια δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook πως πρόκειται για μια ρωσική «πράξη δολιοφθοράς». «Οι σαμποτέρ δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του πύργου της τηλεόρασης», την προστασία του οποίου έχουν ενισχύσει οι αρχές ενόψει ενδεχόμενων προκλήσεων, έγραψε η αναπληρώτρια του γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, Βικτόρια Σιούμαρ.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έβαλαν φωτιά σε καλώδια που βρίσκονται κάτω από τη γη ρίχνοντάς τους μια βόμβα μολότοφ. Μόνον 'επαγγελματίες' μπορούν να ξέρουν πού βρίσκονται τα καλώδια. Είναι μια κλασική πράξη δολιοφθοράς», σημείωσε η Σιούμαρ, υποστηρίζοντας ότι «η λογική των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών ακολουθεί το δόγμα του Λένιν» σύμφωνα με το οποίο ο έλεγχος των επικοινωνιών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ο επικεφαλής της διοίκησης του Κιέβου, Βολόντιμιρ Μπονταρένκο, ανέφερε από πλευράς του, πως η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. «Δεν είναι πράξη δολιοφθοράς», δήλωσε προσθέτοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν το συμβάν.

Η ουκρανική εξουσία είχε προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενες «προκλήσεις» στο περιθώριο των εορτασμών της 9ης Μαΐου για τη νίκη του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στο πλαίσιο των εορτασμών ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέβη την Παρασκευή στο έδαφος της Κριμαίας, για πρώτη φορά αφότου προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας ο οποίος - σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας - είναι ένας συνταγματάρχης της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας ενδέχεται να αναλάβει τη διοίκηση της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αυτοανακηρυχθείς κυβερνήτης της Σλαβιάνσκ.

Στον Ίγκορ Στρέλκοφ, που τώρα διοικεί τη φιλορωσική παραστρατιωτική ομάδα της Σλαβιάνσκ, έγινε η πρόταση να γίνει «διοικητής όλως των δυνάμεων "αυτοάμυνας" της Ντόνμπας», της μεγάλης κοιλάδας της επαρχίας Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε ο Πάβλο Γκουμπάρεφ.


Συνεχίζεται η συζήτηση για το δημοψήφισμα

Με φόντο την απόρριψη του αίτηματος Πούτιν από τους φιλορώσους αυτονομιστές για την αναβολή των δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας στην ανατολική Ουκρανία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε από την Βαρσοβία ότι οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα. «Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μού φαίνεται ότι τα λόγια του προέδρου Πούτιν δεν είχαν μέχρι στιγμής πρακτική διάσταση», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός. 

Από πλευρά της, η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την επιμονή των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τα «παράνομα δημοψηφίσματα» και κάλεσε όλα τα μέρη σε «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο», την ώρα που περιφερειακοί Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές να πραγματοποιήσουν την Κυριακή τα δημοψηφίσματα αυτά. 

Από το γραφείο του δημάρχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί διαθέσιμοι για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Στη δήλωση προστίθεται πως, για χάρη της δημόσιας ασφάλειας, δεν θα γίνει προσπάθεια παρεμποδισμού των αυτονομιστών να στήσουν εκλογικά τμήματα σε χώρους όπως σχολεία.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ανέφερε πως «η Γαλλία καταδικάζει την απόφαση των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν παράνομα δημοψηφίσματα παρά τις συγκλίνουσες εκκλήσεις να απόσχουν από τη διεξαγωγή τους». «Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, συμφέρει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αίσθηση του διαλόγου», πρόσθεσε ο Λοράν Φαμπιούς.