X

Κρουαζιέρα Μέρκελ-Ολάντ στη Βαλτική

Με μία χαλαρή κρουαζιέρα ξεκίνησε την επίσκεψη του στη Γερμανία ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ant1news

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο για μία κρουαζιέρα στα νερά της Βαλτικής. Θαύμασαν το τοπίο στις ακτές του νησιού Ρούγκεν, το οποίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Γερμανούς, ενώ ως καλή οικοδέσποινα η Μέρκελ φρόντισε να εξηγήσει λεπτομερώς όσες απορίες είχε ο φιλοξενούμενός της.

Μόνο λίγοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2006 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν τύχει μιας τέτοιας υποδοχής από τη Μέρκελ.

Ο γερμανικός Τύπος υπογράμμισε πάντως τις δυσκολίες στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Πρόκειται ασφαλώς για «μια συνάντηση με φόντο όμορφες εικόνες» υπογράμμισε η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild. Όμως οι εικόνες αυτές «είναι παραπλανητικές: υπάρχουν τεράστιες τριβές μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού» τόνισε η εφημερίδα, εξηγώντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενοχλήθηκε έντονα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς που σημείωσε ότι το ευρώ είναι «υπερβολικά ισχυρό» και ότι η συναλλαγματική του ισοτιμία πρέπει να μειωθεί.

Αυτή η «ανεπίσημη» επίσκεψη σημειώνεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κριμαία για την επέτειο της νίκης του 1945 εναντίον των ναζί, η οποία τιμάται την 9η Μαΐου στις χώρες της άλλοτε ΕΣΣΔ.