X

«Ναι» στην απόσχιση στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα

Ανεξαρτησία επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας, όπως καταγράφεται στο «ματωμένο» δημοψήφισμα.

Ant1news

Τα τελικά αποτελέσματα του αιματηρού δημοψηφίσματος το οποίο οργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας και διεξήχθη δείχνουν ότι το 96,2% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο έναν από τους οργανωτές του δημοψηφίσματος, μετέδωσε ακόμη ότι οι αρχές της επαρχίας Λουχάνσκ θα ζητήσουν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία έγινε την Κυριακή σε δύο ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, καταδικάστηκε από τη Δύση, αλλά η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά της.

Η περιφέρεια Λουχάνσκ μετά το αποτέλεσμα αυτό πρόκειται να απόσχει από τις προεδρικές εκλογές οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στην επικράτεια της Ουκρανίας την 25η Μαΐου, όπως μετέδωσε επίσης το RIA Novosti επικαλούμενο έναν από τους ηγέτες των αυτονομιστών.

Επίσης, ενδέχεται να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών. 

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση (σ.σ. να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την ένταξη της επαρχίας στη Ρωσία), η βούληση του λαού θα ληφθεί υπόψη», μετέδωσε το RIA Novosti, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ απέρριψαν τα δημοψηφίσματα υποστηρίζοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

"Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου", δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε "πλαστά" τα δημοψηφίσματα, ενώ ο ολλανδός ομόλογός του Φραντς Τίμερμανς δήλωσε: "Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία".

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε ότι αύριο Τρίτη θα μεταβεί στην Ουκρανία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διεθνείς συνομιλίες για την Ουκρανία επί του παρόντος.  Ο ίδιος είπε ότι μόνο σε περίπτωση που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες είναι πιθανή η αποκλιμάκωση της  κρίσης.

Στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντας, ο Λαβρόφ επανέλαβε την θέση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία σέβεται το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοψηφισμάτων για ανεξαρτησία τα οποία διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία.

 Επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει, ελλείψει μιας αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία, στοχοθετώντας για πρώτη φορά και εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το συμβούλιο υπουργών.

Επέβαλε κυρώσεις στον πρώτο αναπληρωτή προσωπάρχη του προέδρου της Ρωσίας, τον Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, καθώς και στον επικεφαλής της διοίκησης αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, τον ταξίαρχο Βλαντίμιρ Σαμανόφ, σε 11 ακόμη πρόσωπα, καθώς και δύο επιχειρήσεις στην Κριμαία, την PJSC Chernomorneftegaz και τη Feodosia, οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τις «αρχές» της Κριμαίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Στους Βολοντίν και Σαμανόφ και στα υπόλοιπα 11 πρόσωπα, περιλαμβανομένων ιδίως του Βλαντίμιρ Πλιγκίν, προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή) της Ρωσίας και πολλών φιλορώσων στην Κριμαία και στην Ουκρανία, όπως ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβάλλονται στο εξής κυρώσεις όπως το πάγωμα πόρων που τυχόν έχουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η ΕΕ στη Μόσχα εξαιτίας της στάσης της στην κρίση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις συμπεριλήφθηκαν και νομικά πρόσωπα, δύο εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τα μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες θεωρείται ότι απέχουν αρκετά ακόμη από εκείνα των ΗΠΑ. 

«Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε έναν νέο κατάλογο προσώπων καθώς και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις διότι επωφελήθηκαν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μερικές ημέρες πριν από την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις άδικες και κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει την προσέγγισή της.

«Με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς βία, διεξήγαμε ένα δημοψήφισμα και η Ρωσία μας δέχθηκε. Γιατί μας επιβάλλουν κυρώσεις για αυτό;», είπε ο Τεμιργκάλιεφ, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Εξάλλου έκρινε ότι οι νέες κυρώσεις «δεν έχουν νόημα» αφού η Κριμαία δεν έχει παρά ήσσονος σημασίας οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Ο δισταγμός της ΕΕ να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να επιβάλει ευρείες και σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αντανακλά πάντως τις ανησυχίες πολλών κρατών-μελών της τόσο για τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Μόσχα σε διμερές επίπεδο, όσο και εξαιτίας του ότι εξαρτώνται σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει τελικά στην πώληση των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία παρά την εντεινόμενη αμερικανική πίεση να ακυρώσει τη συμφωνία, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα έβλαπτε περισσότερο τη Γαλλία, παρά τη Ρωσία.

Πάντως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επέβαλε έναν ακόμη γύρο κυρώσεων και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις - η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία - τόνισαν όλες ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ακόμη ευρύτερες εάν αποπειραθεί να υπονομεύσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την 25η Μαΐου.

Εξάλλου οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ που οργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές, με τον επικεφαλής της διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να ειρωνεύεται ότι «η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γιουροβίζιον ήταν πιο αξιόπιστη».

Αλλά παρά το ότι η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν παράνομα τα δημοψηφίσματα, οι αυτονομιστές ζήτησαν από τη Μόσχα να εξετάσει την εισδοχή των περιοχών τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άφησαν σήμερα να εννοηθεί ότι η πρόκληση οιωνδήποτε προβλημάτων στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία.

"Η ΕΕ θα επικεντρώσει ιδιαιτέρως την προσοχή της στην στάση και την συμπεριφορά όλων των πλευρών όσον αφορά την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών (στην Ουκρανία) όταν θα αποφασίσει για πιθανά μελλοντικά μέτρα", σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την σύνοδο που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.