X

«Υγρός τάφος» οι ακτές της Λαμπεντούζα

Νέα τραγωδία με μετανάστες νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα

Ant1news


Πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν περί τους 400 μετανάστες βυθίστηκε, τη Δευτέρα, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Λαμπεντούζα.

Επισήμως, νεκροί είναι, μέχρι ώρας, 14 μετανάστες ενώ οι διασωθέντες ξεπερνούν τους 200. Οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τους πρωτους υπολογισμούς, προσεγγίζουν τους 200.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, στην περιοχή του ναυαγίου έχουν σπεύσει σκάφη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, που συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum, αλλά και εμπορικά πλοία.

Έκκληση προς την Ευρώπη «να φιλοξενήσει τους διασωθέντες» και να σταματήσει «να αφήνει μόνη την χώρα του» απηύθυνε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

«Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Υπάρχουν πολλοί νεκροί κοντά στην Λιβύη. Τα πλοία μας έχουν μεταβεί στην περιοχή, όπου βοηθούν τους μετανάστες που βρίσκουμε  ζωντανούς και περισυλλέγουν τους νεκρούς», σημείωσε ο Αλφάνο.

Στη νέα τραγωδία αναφέρθηκε και ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο: «στην συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού  και στην καταπολέμηση των δουλεμπόρων υπάρχει ακόμη έλλειμμα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, όπως και σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε ένα ισχυρό, ουσιαστικό μήνυμα, χρειάζεται ένα ποιοτικό άλμα».