X

Το Κίεβο αρνείται να προπληρώνει το φυσικό αέριο στη Μόσχα

Η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να προπληρώνει για το φυσικό αέριο που θα αγοράζει από την 1η Ιουνίου

Ant1news


Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας να προπληρώνει το Κίεβο τις παραδόσεις φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία εκ μέρους της ρωσικής πλευράς για  ρύθμιση της διαφοράς μας για την τιμή του φυσικού αερίου, το θέμα της προπληρωμής δεν μπορεί να τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», είπε ο Γιατσενιούκ.

Η Ρωσία ζητά από το Κίεβο να πληρώνει εκ των προτέρων για το φυσικό αέριο που θα αγοράζει από την 1η Ιουνίου και ταυτοχρόνως απειλεί ότι θα διακόψει τον εφοδιασμό της χώρας στις 3 Ιουνίου εάν δεν ρυθμίσει τα χρεωστούμενα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα δήλωσε, από το Βερολίνο, ότι το Κίεβο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα των δύο χωρών, όπως μετέδωσαν ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της συνοριοφυλακής.

«Ελπίζουμε ότι οι δηλώσεις των Ρώσων πολιτικών σύμφωνα με τις οποίες τα (ρωσικά) στρατεύματα θα αποσυρθούν από τα σύνορα με την Ουκρανία δεν θα παραμείνουν νεκρό γράμμα», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου  με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος, εξάλλου, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία επανέλαβε ότι αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα και "μια πραγματική ευκαιρία για μια νέα αρχή" στη χώρα.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν την αρχή για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας", είπε ο Σταϊνμάγερ, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ορισμένοι "πραγματικοί κίνδυνοι" καθώς "σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι αυτονομιστές θέλουν να παρεμποδίσουν τις εκλογές". 

Η Ουκρανία ενδέχεται, πάντως, να αποκτήσει νέο πρόεδρο από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, δίνει ποσοστό 53,2% στον Πέτρο Ποροσένκο, τον αποκαλούμενο και «βασιλιά της σοκολάτας» λόγω της βιομηχανίας σοκολάτας Roshen και της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων που διαθέτει, ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της εξέγερσης των φιλοδυτικών. Στη δεύτερη θέση παραμένει η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο με ποσοστό 10,1%.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 6.200 ανθρώπων, που διενεργήθηκε από την 8η έως την 13η Μαΐου από τρεις εταιρείες έρευνας, έδειξε επίσης ότι στην τρίτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο τραπεζίτης Σερχίι Τιγκίπκο με 8,8%.

Ο Τιγκίπκο εμφανίζεται πιο ισχυρός στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου, όμως, ενδέχεται οι αυτονομιστές να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Οι μεταβατικές αρχές του Κιέβου ελπίζουν ότι η εκλογή νέου προέδρου θα συμβάλει να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα έπειτα από πέντε μήνες αναταραχών με βίαιες και αιματηρές διαδηλώσεις στους δρόμους, την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τις εκλογές της 25ης Μαΐου οι επαναληπτικές θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου.