X

Άνοιξαν οι ευρωκάλπες σε Ολλανδία και Βρετανία

Η Ολλανδία και η Βρετανία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες άνοιξαν, σήμερα, οι κάλπες για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών.

Ant1news

Πρώτες μπαίνουν στο χορό των Ευρωεκλογών η Ολλανδία και η Βρετανία, αφού οι κάλπες για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου, ανοίγουν σήμερα.

Στην Ολλανδία παρατηρείται και εκεί άνοδος της ακροδεξιάς με τον ηγέτη της Χέερτ Βίλντερς, να προηγείται από τους υπόλοιπους 24 υποψήφιους Ευρωβουλευτές, της χώρας. Το κόμμα που κυβερνά, του Μαρκ Ρούτε, έρχεται στις δεύτερες θέσεις των δημοσκοπήσεων.

Στη Βρετανία τα βλέμματα είναι στραμμένα στα ποσοστά που αναμένεται να πάρει ο Νάιτζελ Φάρατζ, με το UKIP, τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι, που συγκυβερνούν, έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος για να δεχτούν την ήττα τους.

Παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγονται και οι δημοτικές εκλογές.

Πώς ψηφίζουν οι ομογενείς

Εξάλλου το Σάββατο από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν όσοι Έλληνες κάτοικοι Βρετανίας υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ασκήσουν το δικαίωμα τους στο εξωτερικό. Ως εκλογικότμήμα έχει οριστεί η Πρεσβεία στο Λονδίνο ενώ συνολικά ενδιαφέρον να ψηφίσουνέχουν εκδηλώσει 628 Έλληνες του ζουν στο Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι και θα ψηφίσουν Έλληνες ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Βρετανίας, ακόμη και αν δενέχουν αποκτήσει τη Βρετανική υπηκοότητα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές όπως και οι βρετανοί πολίτες. Γι' αυτό και πολλοί Έλληνες αλλά και άλλοι ευρωπαίοι πολίτες θα ασκήσουν το δικαίωμα τους σε βρετανικά εκλογικά τμήματα.

Συνολικά εφτά χώρες ψηφίζουν πριν από την 25η Μαΐου. Αυτές είναι: η Βρετανία και η Ολλανδία, που ψηφίζουν σήμερα, η Ιρλανδία που ψηφίζει αύριο Παρασκευή και οι Σλοβακία, Μάλτα και Λιθουανία που ψηφίζουν μεθαύριο Σάββατο. Τέλος στην Τσεχία, οι ψηφοφόροι θα έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους τόσο στις 23 όσο και στις 24 Μαΐου.  Οι υπόλοιπες 21 χώρες ψηφίζουν την Κυριακή.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών από τις δύο χώρες, θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μαζί με αυτά των υπόλοιπων 26 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.