X

Σαρκοζί: Ευρώπη δύο ταχυτήτων και τέλος στη συνθήκη Σένγκεν

Άρθρο-έκπληξη του Νικολά Σαρκοζί, τρεις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Ant1news


Τη δημιουργία μιας «μεγάλης γάλλο-γερμανικής οικονομικής ζώνης» και την «αναστολή ισχύος» της ζώνης Σένγκεν, με τη δημιουργία μιας νέας ζώνης Σένγκεν 2, προτείνει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί με άρθρο που δημοσιεύθηκε, συγχρόνως, στο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουέν» και στη γερμανική εφημερίδα « Ντι Βελτ».

Ο Σαρκοζί, που καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καταγγέλλει «έλλειψη ηγεσίας» στη Γαλλία, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, «θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη».

Αναλύοντας την πρότασή του για γάλλο-γερμανική οικονομική ζώνη, εξηγεί: «Αυτή η μεγάλη περιοχή, θα μας επιτρέψει να υπερασπισθούμε καλύτερα τα συμφέροντά μας έναντι του γερμανικού ανταγωνισμού, απαλείφοντας τα φορολογικά και κοινωνικά μειονεκτήματά μας (...) και θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να τεθούμε επικεφαλής των 18 χωρών που απαρτίζουν τη νομισματική μας ένωση».

Όσον αφορά στη ζώνη Σένγκεν χαρακτηρίζει «αναμφισβήτητη αποτυχία» τις προσπάθειες για την αναχαίτιση των «μεταναστευτικών κυμάτων» και προτείνει «την άμεση αναστολή της ζώνης Σένγκεν 1 και την αντικατάστασή της από μια Σένγκεν 2, στην οποία οιχώρες-μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο εάν έχουν προηγουμένως υιοθετήσει την ίδια μεταναστευτική πολιτική (....) Είναι προφανές ότι έτσι θα δοθεί τέλος στην κατάχρηση της διαδικασίας, που επιτρέπει σε έναν αλλοδαπό να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να μπορεί να επιλέγει τη χώρα όπου οι κοινωνικές προσφορές είναι οι πιο γενναιόδωρες (...) Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, θα δούμε τα επόμενα χρόνια το κοινωνικό μας σύστημα να εκρήγνυται».

Οι προτάσεις Σαρκοζί αλλά και η χρονική συγκυρία που επέλεξε να τις δημοσιοποιήσει προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στη Γαλλία, ακόμα και μέσα στο κόμμα του το «UMP», το οποίο, την Τετάρτη, έκανε την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι, απόντος του τέως προέδρου.

«Χαίρομαι που δημοσιεύει άρθρο καλώντας τους Γάλλους να ψηφίσουν» δήλωσε ο επικεφαλής του «UMP» Ζαν Φρανσουά Κοπέ, είναι «χρήσιμο για τις συζητήσεις» είπε ο Αλέν Ζιπέ. «Είναι χρήσιμο» δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος, όμως, πρόσθεσε: «δεν νομίζω ότι αξίζει να το σχολιάσουμε περισσότερο (...) δεν αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές».

Ο Φρανσουά Φιγιόν, (που θεωρείται βασικός αντίπαλος του Σαρκοζί για το μέλλον) εξήγησε και τις δικές του θέσεις για το θέμα Σένγκεν. «Η δική μου άποψη είναι, ότι πριν να μιλήσουμε για αναστολή της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια μεταναστευτική πολιτική στη Γαλλία που να είναι στο ύψος των περιστάσεων και αυτών που αναμένουν οι πολίτες. Για παράδειγμα, έχουμε σήμερα μια πολύ εύκολη και χωρίς ιδιαίτερους όρους πρόσβαση, σε όλες τις κοινωνικές προσφορές, πράγμα που καθιστά τη Γαλλία ιδιαίτερα ελκυστική» είπε ο Φ. Φιγιόν και πρόσθεσε: «κατά δεύτερον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν χώρες που δεν είναι στο Σένγκεν και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μετανάστευσης με εμάς».

Από τη γενέτειρά του, τη Βαρκελώνη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντέδρασε στην αρθρογραφία του Νικολά Σαρκοζί λέγοντας πως « έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται, εκείνο όμως που θα πρέπει να αλλάξουμε την Κυριακή είναι το αποτέλεσμα της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (...) Αυτός με τους φίλους του διόρισε τον Μπαρόζο στην Κομισιόν. Οι συντηρητικές πολιτικές που προκάλεσαν την αποτυχία της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είναι οι πολιτικές που για χρόνια εφάρμοσε ο Νικολά Σαρκοζί με τους φίλους του».

Ο Βαλς μιλώντας, εξάλλου, στην εφημερίδα «Οπινιόν» συνόψισε την άποψή του για το δημοσίευμα του τέως προέδρου: «Είναι μια κριτική για την πενταετία Σαρκοζί».