X

Ένας σοκολατοβιομήχανος νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

Με απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται πως εκλέγεται ως νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ο πολυεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο.

Ant1news

Ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ουκρανίας αφού εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, σύμφωνα με δύο έξιτ πολ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες. 

Η πρώτη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών Ραζούμκοφ και τη Δημοκρατική Πρωτοβουλία δίνει στον 48χρονο Ποροσένκο ποσοστό 55,9%. Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο έρχεται δεύτερη συγκεντρώνοντας μόλις το 12,9% των ψήφων. Μια δεύτερη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση αυξάνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του Ποροσένκο, στο 57,3%.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύθηκε να οδηγήσει την Ουκρανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να «τερματίσει τον πόλεμο» στα ανατολικό τμήμα της χώρας. «Όλες οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι οι εκλογές ολοκληρώθηκαν σε έναν γύρο και η χώρα έχει νέο πρόεδρο», επισήμανε ο 48χρονος Ποροσένκο.

Μιλώντας από το αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ποροσένκο δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών του έδωσε εντολή να συνεχίσει την πορεία προς την ενσωμάτωση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ γνωστοποίησε πως το πρώτο του ταξίδι θα είναι στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιοχή Ντονμπάς, προκειμένου να τερματιστεί «ο πόλεμος και το χάος» που προκάλεσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Το πρώτο μου ταξίδι θα είναι στο Ντονμπάς», την κοιλάδα των μεταλλείων στην ανατολική Ουκρανία που ενώνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι αυτονομιστές, δήλωσε και απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές αν αυτοί δεν παραδώσουν πρώτα τα όπλα τους.

Επιπλέον, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ «την κατοχή της Κριμαίας» από τη Ρωσία, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του έτους.

Το σχόλιο του Λευκού Οίκου για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουκρανία ήταν ένα ακόμη βήμα προς την ενοποίηση της χώρας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο.

«Παρά τις προκλήσεις και τη βία εκατομμύρια Ουκρανοί πήγαν στα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες προσπάθησαν να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα από ολόκληρες περιοχές, κάποιοι γενναίοι Ουκρανοί κατάφεραν να ψηφίσουν», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Οι εκλογές αυτές ήταν ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να ενώσει τη χώρα και να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες της ώστε να διασφαλίσει ότι ακούγονται οι ανησυχίες τους και ικανοποιούνται οι προσδοκίες τους», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρεται το όνομα του Ποροσένκο.

Ένας νεκρός από ανταλλαγή πυροβολισμών στο Λουχάνσκ 

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας αφού αυτονομιστές αντάρτες άρπαξαν ψηφοδέλτια από ένα εκλογικό κέντρο στην ανατολική επαρχία Λουχάνσκ, όπως ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Σερχίι Γιαροβόι δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε αφού «ένοπλοι αυτονομιστές» άρπαξαν ψηφοδέλτια από το Νοβοαϊντάρ, βόρεια της πρωτεύουσας Λουχάνσκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του νεκρού, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει και ένας τραυματίας.

Αυτό είναι το μοναδικό περιστατικό αιματηρής βίας που σημειώθηκε κατά τη σημερινή ημέρα και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.