X

Διαβουλεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Διαβουλεύσεις για το ποιος θα πάρει τη σημαντικότερη θέση στην Ευρώπη, αυτή του προέδρου της Κομισιόν ξεκινάει ο Χέρμαν φαν Ρομπέι με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ant1news

αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών μελών της ΕΕ εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ να διεξάγει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα της διαδοχής του Ζoζέ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

Όπως ανέφερε ο Χ. Φαν Ρομπέϊ, μετά την εντολή που έλαβε από τους ευρωπαίους ηγέτες πρόθεσή του είναι να έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής μόλις αυτές συσταθούν με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής.

"Δεν ήταν η στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες", δήλωσε ο Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ, ο οποίος τόνισε ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ξεκαθάρισε τη θέση του τα ξημερώματα της Δευτέρας, λέγοντας ότι «εγώ θα γίνω πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το ΕΛΚ είναι και ο νικητής των εκλογών».

Ωστόσο και οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφσταντ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. «Νομίζω ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα προσπαθήσει να σχηματίσει πλειοψηφία και το ίδιο θα κάνω κι εγώ» δήλωσε ο υποψήφιος για τους Σοσιαλιστές Μάρτιν Σουλτς, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή προέδρου τελικά θα μετατραπεί σε πολιτικό ντέρμπι.