X

Τέλος εποχής στην Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο στον Φελίπε

Τόπο στα νιάτα έκανε ο Χουάν Κάρλος που αποφάσισε να παραδώσει το θρόνο της Ισπανίας στον γιο του, Φελίπε.

Ant1news

 

Έπειτα από σχεδόν σαράντα χρόνια ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος αποχωρίζεται τον θρόνο, στον οποίο πλέον θα κάθεται ο γιος του, Φελίπε.

Ο Χουάν Κάρλος γνωστοποίησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την απόφασή του να παραδώσει τον θρόνο στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε, προκειμένου να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας, επισημαίνοντας ότι «μια νέα γενιά απαιτεί δικαίως να έχει τον ηγετικό ρόλο».

«Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, (μια γενιά) με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του το οποίο έγινε λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραδώσει τον θρόνο.

 

Αναφερόμενος στην δίψα «μέσα μας για ένα άλμα ανανέωσης, υπέρβασης και επανόρθωσης των λαθών» ο 76χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Φελίπε 46 ετών, διαθέτει «την ωριμότητα, την προετοιμασία και την αίσθηση της ευθύνης που είναι απαραίτητες για να αναλάβει με όλες τις εγγυήσεις την ηγεσία του κράτους και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας στο οποίο θα συνδυάζονται η εμπειρία και η ώθηση μιας νέας γενιάς». 

Ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί επιθυμούσαν ο Χουάν Κάρλος να παραδώσει τον θρόνο, καθώς τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με την καθημερινότητα. 

Ο 76χρονος μονάρχης πραγματοποίησε το 2012 ένα πολυτελές ταξίδι στη Μποτσουάνα για να κυνηγήσει ελέφαντες, σε μια συγκυρία που ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος και η κυβέρνηση της χώρας πάσχιζε να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η μικρότερη κόρη του Κριστίνα και ο σύζυγός της, αλλά και η εμφανής αδυναμία του έπειτα από μια σειρά εγχειρήσεων στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης βλάψει τη δημόσια εικόνα του Χουάν Κάρλος. 

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Sigma Dos τον Ιανουάριο, το 62% των Ισπανών τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος, ενώ μόνο το 41% των ερωτηθέντων είχε καλή ή πολύ καλή γνώμη για εκείνον. Ο πρίγκιπας Φελίπε αντίθετα έχει ποσοστό δημοτικότητας 66%, με τους περισσότερους Ισπανούς να πιστεύουν ότι η μοναρχία μπορεί να ανακτήσει την αίγλη της αν αναλάβει τον θρόνο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

 

Ποιος είναι ο Χουάν Κάρλος

Το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias. Εκτός του οικοσήμου του Οίκου των Βουρβόνων και του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, φέρει επιπλέον τον τίτλο του "Βασιλιά της Ιερουσαλήμ" και του "Αυτοκράτορα του Βυζαντίου". 

Γεννημένος στην Ιταλία και, συγκεκριμένα, στη Ρώμη, στις 5 Ιανουαρίου του 1938, είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβώνων των δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Το 1962 παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Ελλάδας, Σοφία, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης, του ελληνικού θρόνου. 

Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος έζησε εξόριστη στην Πορτογαλία για πολλά χρόνια, κατά τη δικτατορία του Φράνκο.

Όμως, το 1948, ο Φράνκο επέτρεψε στο Χουάν Κάρλος να επιστρέψει στην Ισπανία και να σπουδάσει εκεί. Το 1957, πέρασε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στον ισπανικό στρατό, στη Σαραγόσα.

Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ινφάντης Αλφόνσο, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσο ή ο Χουάν Κάρλος.

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Χουάν ντε Μπορμπόν, ήταν φανατικός πολέμιος του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν, όμως, ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου, ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος.

Παρά τις σκέψεις περί κατάργησης της μοναρχίας, ο Φράνκο αποφάσισε να ορίσει ως διάδοχο του θρόνου το Χουάν Κάρλος, παρακάμπτοντας τον πατέρα του. Του απομενήθηκε ο τίτλος "Πρίγκιπας της Ισπανίας" και όχι "Πρίγκιπας της Αστούριας", που έχουν πάντα οι Διάδοχοι του Ισπανικού Θρόνου.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος δικτάτορας Φράνκο όρισε το Χουάν Κάρλος προσωρινό Αρχηγό Κράτους. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα, στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς, βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο Ισπανός βασιλέας αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ.

Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Γενικά, ο Χουάν Κάρλος χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον ισπανικό λαό, καθώς θεωρείται καθοριστική η συμβολή του στη μετάβαση στη δημοκρατία.

Τον Ιούλιο του 2000, ο Χουάν Κάρλος διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του, με δράστη το Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον, ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει επίσης τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Δεύτερο. 

Με τιμές τον αποχαιρέτισε ο Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, χαιρετίζοντας «τον πρωτεργάτη της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο», ο οποίος «στα σχεδόν 39 χρόνια της βασιλείας του ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία». 

«Ο πρωτεργάτης της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο, οδήγησε τη χώρα του στο μονοπάτι των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και του εκσυγχρονισμού», επεσήμανε ο Ολάντ έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Χουάν Κάρλος σήμερα το πρωί, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία. 

«Στη διάρκεια αυτών των σχεδόν 39 ετών βασιλείας, ο Χουάν Κάρλος ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία, στη γέννηση της οποίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

 Ο Ολάντ διαβεβαίωσε επίσης «την κυβέρνηση και τον ισπανικό λαό για τη φιλία και την υποστήριξή του αυτή τη σημαντική στιγμή στην πολιτική ζωή της χώρας τους».