X

Μαζικός τάφος 800 παιδιών «στοιχειώνει» την Ιρλανδία

Σε μία δεξαμενή, στον προαύλιο χώρο ενός Σπιτιού ,στη δυτική Ιρλανδία, που φιλοξενούσε ανύπαντρες μητέρες, βρέθηκαν θαμμένα σχεδόν 800 παιδιά, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται…

Ant1news

Μετά την ανεύρεση σχεδόν 800 παιδικών πτωμάτων, σε δεξαμενή που έγινε ο μαζικός τάφος τους, σε προαύλιο χώρο Σπιτιού όπου φιλοξενούνταν ανύπαντρες μητέρες με τα παιδιά τους, οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση κι άλλων πτωμάτων, ενώ η απαίτηση των Ιρλανδών είναι να απομακρυνθούν τα πτώματα και ο τάφος να γίνει μνημείο.

Σε μια πόλη της δυτικής Ιρλανδίας ήταν το Σπίτι που διοικούσαν δύο καλόγριες, μεταξύ 1925 και 1961 και φιλοξενούνταν οι γυναίκες με τα «παράνομα» παιδιά τους.

Πίσω από τον πέτρινο τοίχο του σπιτιού οι γυναίκες προσέφεραν κοινωφελή εργασία, «πληρώνοντας» έτσι την «αμαρτία» της εκτός γάμου τεκνοποίησης και λαμβάνοντας «άφεση αμαρτιών» ώστε να επιστρέψουν εξαγνισμένες στην κοινωνία.

Τα παιδιά τους φαίνεται ότι δεν είχαν την ίδια τύχη.

«Τα οστά είναι ακόμα εκεί και ανήκουν στα παιδιά που πέθαναν στο Σπίτι »αναφέρει η ντόπια ιστορικός Catherine Corless, η οποία αποκάλυψε την προέλευση του μαζικού τάφου μέσα από σειρά ακυκλοφόρητων εγγράφων και στοιχείων που πέρασαν στα χέρια της μετά από μεγάλη έρευνα. Τα αρχεία έχουν επισήμως καταγεγραμμένους 796 θανάτους, αλλά ακόμη είναι άγνωστος ο αριθμός που θα προκύψει όταν τελειώσουν οι έρευνες στο σημείο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Corless, η αμέλεια των γυναικών ήταν κανόνας μέσα στο σπίτι. Υποσιτισμός, σπασμοί και ασθένειες όπως η φυματίωση, η πνευμονία, η ιλαρά και η γαστρεντερίτιδα, ανέβαζαν πολύ ψηλά τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας στο κολαστήριο που «ζούσαν».

«Αν κοιτάξετε τα αρχεία, πέθαιναν δύο μωρά την εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι αδιανόητο το πώς τα σώματά τους κατέληγαν άταφα σε έναν βόθρο» περιγράφει η ιστορικός.

Μία 85χρονη, σήμερα, γυναίκα, που είχε ζήσει τον εφιάλτη επιβεβαιώνει τις άθλιες συνθήκες, περιγράφοντας ότι για κάθε 100 παιδιά υπήρχαν τέσσερις καλόγριες. Η ίδια λέει ότι τα παιδιά έτρωγαν όλα μαζί σε ένα διάδρομο, μια σούπα που «είχε γεύση σάπιου» συνήθως, ενώ τις σπάνιες φορές που πλένονταν ήταν με παγωμένο νερό.

Το μακάβριο όσο και εξοργιστικό θέαμα του μαζικού τάφου, που είναι μια δεξαμενή καλυμμένη με τσιμέντο, ανακάλυψαν πριν από 30 χρόνια δύο παιδιά που έπαιζαν στο χώρο, ο οποίος είναι πλέον παιδική χαρά και δε θυμίζει τίποτα από όλα αυτά που διαδραματίζονταν εκεί. Η ιστορία είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής, αλλά για πρώτη φορά βγαίνει στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να φαίνεται έτοιμη να διεξάγει έρευνα.