X

Ισπανία: Καίει τον οδηγό το πόρισμα για την σιδηροδρομική τραγωδία

Η υπερβολική ταχύτητα και οι κακοί χειρισμοί του μηχανοδηγού ευθύνονται για την σιδηροδρομική τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 79 ανθρώπων το 2013 στην Ισπανία.

Ant1news



Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ανακριτική επιτροπή στην έκθεσή της για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία, το 2013, το οποίο στοίχισε στη ζωή σε 79 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έκθεση  που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Δημοσίων Έργων, το πολύνεκρο δυστύχημα προκλήθηκε από την υπερβολική ταχύτητα και την αποτυχία του μηχανοδηγού να ενεργοποιήσει εγκαίρως τα φρένα.

Το τρένο είχε εκτροχιασθεί και είχε προσκρούσει σε έναν τοίχο στα περίχωρα της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βόρεια Ισπανία, στις 24 Ιουλίου του 2013, την ώρα που προσέγγιζε μια στροφή. Σημειώνεται ότι το τρένο είχε αναπτύξει τη διπλάσια και πλέον ταχύτητα από το επιτρεπόμενο όριο στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου.

«Το δυστύχημα προκάλεσε η υπερβολική ταχύτητα του τρένου (…) και το ότι ο οδηγός δε σεβάστηκε τον κανονισμό», αναφέρεται στην τελική έκθεση της ανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η έκθεση θα ληφθεί υπόψη από το περιφερειακό δικαστήριο της Γαλικίας που ηγείται της έρευνας.

Σημειώνεται ότι ο μηχανοδηγός του τρένου, Φρανθίσκο Γκαρθόν, αντιμετωπίζει 79 κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης 11 πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Adif, για ενδεχόμενη αποτυχία να εγγυηθούν επαρκώς την ασφάλεια των επιβατών.