X

Νορμανδία: 70 χρόνια μετά την «D-Day»

Δύο χιλιάδες βετεράνοι του πολέμου στις επετειακές εκδηλώσεις για την ιστορική απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων.

Ant1news

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι γαλλικές αρχές, την παραμονή των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, κυρίως λόγω της άφιξης σχεδόν 2.000 υπερήλικων βετεράνων πολέμου και επειδή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ένα διήμερο με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Η 6η Ιουνίου αναμένεται ότι θα είναι μια από τις πιο ζεστές ημέρες της χρονιάς για την περιοχή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που προβλέπει πως ο υδράργυρος θα φθάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου. Τόσο υψηλές θερμοκρασίες στη Νορμανδία παρατηρούνται συνήθως τον Ιούλιο.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό στελεχών του υγειονομικού προσωπικού και των υπηρεσιών ασφαλείας: 900 πυροσβέστες, 400 νοσοκόμες και περισσότερους από 300 εθελοντές που έχουν εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών. Σε αυτούς θα προστεθούν επίσης 1.250 μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ενώ θα στηθούν επτά σταθμοί πρώτων βοηθειών.

Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, τον Ιούνιο του 1944, έμεινε γνωστή ως «D-Day» και αποτέλεσε κομβικό σημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επτά δεκαετίες αργότερα οι ακτές της Νορμανδίας, που αιματοκυλίστηκαν στην γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες…