X

"Στενό μαρκάρισμα" στον Πούτιν στην Νορμανδία

Η συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο έγινε παρουσία του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ στο κάστρο της Μπενουβίλ. Συνάντηση Πούτιν και με Ομπάμα.

Ant1news

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ για να φέρει σε επαφή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ευοδώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο κάστρο της Μπενουβίλ στη Νορμανδία.

Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο.

Η συνάντηση διήρκεσε ένα τέταρτο, ενώ κατά πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον, είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της.

Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών έγινε πριν ο Αμερικάνος πρόεδρος Ομπάμα προσέλθει στο κάστρο της Μπενουβίλ.

Η συνάντηση αυτή,  η οποία δημιουργεί κάποιες ελπίδες για θετικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης στη γαλλική διπλωματία.

Παρ' όλα αυτά παρατηρητές κάνουν λόγο για μια «επιτυχία κατά το ήμισυ» αφού ο Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε επιτύχει μια προσέγγιση Μπαράκ Ομπάμα - Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύντομη συνάντηση και με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της τελετής για τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η «άτυπη» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκησε 10 με 15 λεπτά.  

Μέρκελ σε Πούτιν: Η Ρωσία έχει "μεγάλη ευθύνη" για την ειρήνη στην Ουκρανία

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις συνομιλίες που είχαν ότι η Ρωσία έχει "μεγάλη ευθύνη" να βοηθήσει για να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία, δήλωσε γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία έκανε επίσης γνωστό πως η Μέρκελ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

"Στη συζήτηση αυτή, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε η εκπρόσωπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

"Και στη συζήτηση αυτή χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στη Ρωσία τη μεγάλη ευθύνη της", πρόσθεσε.

Η Μέρκελ συνάντησε τον Πούτιν σ' ένα ξενοδοχείο της Ντοβίλ, στη Γαλλία, στο περιθώριο των εορτασμών της 70ής επετείου της Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία. 

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ακόμη πως η Μέρκελ θα υποδεχθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην καγκελαρία στο Βερολίνο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Χθες, Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων για να διοχετευθεί χρήμα στην οικονομία της ευρωζώνης και να αποσοβηθεί η απειλή του αποπληθωρισμού.

Η Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ όταν ερωτήθηκε χθες. Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικρίθηκαν ευρέως από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.