X

Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση

Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και ο αμερικανός πρόεδρος παρέστησαν στις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

Ant1news

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Βασίλισσα Ελισάβετ, η Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ήταν μόνο μερικοί από τους αρχηγούς κρατών που έδωσαν το «παρών» στην επίσημη εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία.

Σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Ευρώπη, αλλά και στις προκλήσεις του σήμερα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε την κληρονομία που μας άφησαν όσοι θυσιάστηκαν και να προωθήσουμε την ένωση της Ευρώπης. Καθήκον μας είναι να ενισχύσουμε το ρόλο του ΟΗΕ και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, λίγο πριν «παραδώσει τη σκυτάλη» σε ένα θεατρικό δρώμενο χωρισμένο σε 4 πράξεις που βασίζονταν σε ιστορικά γεγονότα κατά χρονολογική σειρά.

Οι τίτλοι των τεσσάρων πράξεων ήταν: Η κατεχόμενη Ευρώπη, Η πιο μακρά ημέρα, Ο μακρύς δρόμος προς τη νίκη και Τα μονοπάτια της ειρήνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Παρών στην εκδήλωση κι ένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που αψηφώντας την απαγόρευση του οίκου ευγηρίας όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια, να πάει στη Γαλλία για να

συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, το. . . έσκασε και κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρό του.