X

Ανοίγει ο δρόμος για τη διαδοχή του Χουάν Κάρλος

Η κάτω Βουλή της Ισπανίας ενέκρινε την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Ant1news


Με 299 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 23 αποχές πέρασε από την κάτω Βουλή της Ισπανίας το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος παρά τα αιτήματα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη διατήρηση ή μη της μοναρχίας.

Η ανάλογη ψηφοφορία στη Γερουσία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου και δύο ημέρες αργότερα η ορκωμοσία, ενώπιον του κοινοβουλίου, του 46χρονου διαδόχου πρίγκιπα Φελίπε.

Οι βουλευτές στην κάτω Βουλή ψήφισαν, όρθιοι και δια βοής, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU),  αφού, προηγουμένως, απέρριψαν πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο με τις οποίες ζητούνταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κυβερνά της Ισπανίας, και το σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, ψήφισαν μαζικά το νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπερασπίστηκε "τη μοναρχία ως το καλύτερο σύμβολο ενότητας του κράτους". 

Το νομοσχεδιο απέρριψαν το κόμμα Ενωμένη Αριστερά και οι αυτονομιστές Καταλανοί του αριστερού κόμματος ERC, ενώ απέιχαν της ψηφοφορίας οι εθνικιστές συντηρητικοί Καταλανοί του CiU και οι Βάσκοι του PNV. 

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε αιφνιδίως στις 2 Ιουνίου ότι παραιτείται για χάρη της "νεώτερης γενιάς".