X

Κίνηση-έκπληξη από τον Γκρίλο, κάλεσε σε διάλογο τον Ρέντσι

Σε αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε ο Μπέπε Γκρίλο, καλώντας σε διάλογο τον Ιταλό πρωθυπουργό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ant1news



Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, απηύθυνε πρόταση στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση, ξαφνιάζοντας με την κίνησή του. 

Μαζί με τον συνιδρυτή του κινήματος Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, ο Γκρίλο κάλεσε μέσω διαδικτύου σε διάλογο τον Ιταλό πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αφετηρία του θα πρέπει να είναι οι προτάσεις του κινήματος και πως η όποια κατάληξη θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα, στο Διαδίκτυο, από τους εγγεγραμμένους στο πολιτικό του κίνημα.

«Ο Γκρίλο μας έχει συνηθίσει, κάθε ημέρα, και σε μια καινούρια έκπληξη. Καλό θα είναι να μην υπάρξουν μυστικές συμφωνίες και περίεργα παιχνιδάκια. Είναι πιθανό, αυτή την φορά, να ζητήσουμε εμείς, λοιπόν, να μεταδοθεί απευθείας στο Διαδίκτυο κάθε μας συνάντηση», ήταν η απάντηση του Ματέο Ρέντσι στο τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου Μπερλουσκόνι Canale 5.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία προβλέπει πριμ εδρών, στην βουλή, για όποια πολιτική δύναμη ξεπεράσει το 37%. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβλέπεται συμμετοχή σε δεύτερο γύρο για τις δυο ισχυρότερες συμμαχίες. Ωστόσο, η πορεία έγκρισης του συγκεκριμένου σχεδίου στο κοινοβούλιο έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια και έχει προκαλέσει διαφωνίες και στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς.  

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η πρόταση αυτή προς τον Ρέντσι, μπορεί να αποτελεί μέρος γενικότερης στροφής, υπέρ μιας λιγότερο «επιθετικής» επικοινωνιακής στρατηγικής.