X

Διέσωσαν τον σπηλαιολόγο που είχε παγιδευτεί σε βάθος 1000 μέτρων

Αίσιο τέλος είχε η απίστευτη περιπέτεια του Γερμανού σπηλαιολόγου που είχε πριν από 12 ημέρες σε βάθος 1.000 μέτρων στο σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε στις βαυαρικές Άλπεις.

Ant1news



Μετά από μία μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που διήρκησε μιάμιση εβδομάδα, ο Γερμανός σπηλαιολόγος, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από κατολίσθηση και ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος επί 12 ημέρες σε βάθος 1.000 μέτρων, ανασύρθηκε σώος στην επιφάνεια από το σπήλαιο.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης γνωστοποίησε ότι ο 52χρονος Γιόχαν Βεστχάουζερ εξήλθε από το σπήλαιο αυτό κοντά στο Μπέρχτεσγκαντεν στις Άλπεις στις 11:44 πμ (12:44 ώρα Ελλάδος), αφού μεταφέρθηκε πάνω σ' ένα φορείο με ρόδες για περισσότερα από 6 χιλιόμετρα μέσα από ελικοειδείς σήραγγες και στενές ρωγμές στους βράχους του σπηλαίου.

Ο Γερμανός σπηλαιολόγος είχε τραυματιστεί στο κεφάλι από κατολίσθηση στις 8 Ιουνίου την ώρα που εξερευνούσε μαζί με δύο συναδέλφους του το σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε, στα σύνορα με την Αυστρία. Ο 52χρονος δεν μπορούσε να βγει μόνος του στην επιφάνεια, με δεδομένο ότι αδυνατούσε να σταθεί όρθιος και να αναρριχηθεί στις απότομες και στενές σήραγγες του σπηλαίου.

Ο ένας από τους συναδέλφους του είχε παραμείνει μαζί του, ενώ ο δεύτερος είχε φύγει για να ζητήσει βοήθεια. Ο τελευταίος είχε χρειαστεί περίπου 12 ώρες για να καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια για να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές.

Περίπου 70 μέλη σωστικών συνεργείων συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης μέσα στο σπήλαιο για να βοηθήσουν τον Βεστχάουζερ να βγει στην επιφάνεια, ενώ άλλες ομάδες, μαζί με γιατρούς, τον περίμεναν επάνω, σύμφωνα με την υπηρεσία της Βαυαρίας για επιχειρήσεις διάσωσης σε ορεινές περιοχές.

«Βρίσκεται τώρα στην επιφάνεια και λαμβάνει ιατρική φροντίδα», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Σημειώνεται ότι οι στοές του σπηλαίου Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε φτάνουν σε βάθος 1.148 μέτρων και εκτείνονται σε μήκος 19,2 χιλιομέτρων.