X

Ελεύθεροι τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Απελευθερώθηκαν τέσσερις από τους οκτώ διεθνείς παρατηρητές που είχαν απαχθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Ant1news



Οι φιλορώσοι αυτονομιστές άφησαν ελεύθερους τα ξημερώματα της Παρασκευής τους τέσσερις από τους οκτώ διεθνείς παρατηρητές, που κρατούσαν ομήρους παραπάνω από ένα μήνα, σε μία κίνηση καλής θέλησης, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον… δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των φιλορώσων και του Κιέβου, ώστε να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσει η αιματοχυσία.

Συνολικά οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναλάβει τον έλεγχο της συμφωνίας που επετεύχθη στην Ελβετία τον περασμένο Απρίλιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης, είχαν απαχθεί από τους φιλορώσους.

Τέσσερις παρατηρητές από την Ελβετία, την Τουρκία, την Εσθονία και τη Δανία, που είναι μέλη της 100μελούς αποστολής του ΟΑΣΕ έφτασαν τα ξημερώματα, με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων ανταρτών σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης Ντόνετσκ, όπου παραδόθηκαν σε μέλη του ΟΑΣΕ.

«Ήταν ένας μακρύς δρόμος και αυτή είναι μια κίνηση καλής θέλησης και μια απελευθέρωση άνευ όρων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «μπορεί να διευκολύνει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τεσσάρων παρατηρητών».

Η απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων του ΟΑΣΕ ήταν αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των διαμεσολαβητών της κυβέρνησης του Κιέβου, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και των ηγετών των ανταρτών. Ο Μάρκ Εθέριγκτον ο κύριος διαμεσολαβητής του ΟΑΣΕ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι «βαθύτατα ευγνώμων» προς όλους εκείνους που διευκόλυναν την απελευθέρωση των ομήρων.

Στο μέτωπο των μαχών, η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ανταρτών και του Κιέβου, η οποία λήγει τυπικά σήμερα, έχει ήδη αμαυρωθεί από μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρριψης του ουκρανικού ελικοπτέρου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και το θάνατο εννέα ατόμων.