X

Συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία

Υπεγράφη και επίσημα σήμερα η συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Μολδαβία.

Ant1news



Παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε την Παρασκευή τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και την Μολδαβία, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που επιθυμούν την προσέγγισή τους με την Ευρώπη παρά τις ρωσικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αυτή ήταν η αιτία που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό σας, σήμερα περισσότερο από ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «τίποτε στη συμφωνία, δεν θίγει τη Ρωσία».

Η συμφωνία υπογράφηκε επίσημα στις Βρυξέλλες από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο  και τους πρωθυπουργούς της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και της Μολδαβίας, Γιούρι Λεάνκα.

«Τί μεγάλη ημέρα! Ίσως η σημαντικότερη για τη χώρα μου μετά την ανεξαρτησία» το 1991, τόνισε ο Ποροσένκο, τονίζοντας πως οι «ιστορικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες».  Όπως είπε, η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε «όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

«Η συμφωνία είναι θετική, δεν είναι αρνητική για κανέναν», δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνειακών φραγμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ. Το πρώτο μέρος, που αφορά τις πολιτικές σχέσεις, είχε υπογραφεί τον Μάρτιο από τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. 

Η υπογραφή της συμφωνίας είχε προβλεφθεί αρχικά για το Νοέμβριο του 2013, πριν ο τότε πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάνει στροφή 180 μοιρών, προτιμώντας να στραφεί στη Ρωσία για να λάβει οικονομική βοήθεια. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην πτώση του και μετά ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία, πάντως, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει «προστατευτικά μέτρα», αν αποδειχτεί ότι η συμφωνία βλάπτει την οικονομία της. Η ΕΕ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει μόνο να ωφεληθεί από τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας των γειτόνων της.

Η συμφωνία σύνδεσης επικεντρώνεται στην ευρεία συνεργασία με ανταλλάγματα εκ μέρους των τριών χωρών δεσμεύσεις για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.