X

Στους δρόμους ξανά οι Πορτογάλοι κατά της λιτότητας

Νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη λιτότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Πορτογαλία.

Ant1news



Χιλιάδες πολίτες βγήκαν την Πέμπτη στους δρόμους της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της λιτότητας, καταγγέλλοντας τις μειώσεις μισθών και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Υπάρχει μια λύση, θέλουμε εκλογές», φώναζαν οι διαδηλωτές που πρωτοστατούσαν στην πορεία διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας (CGTP), ενώ ανάλογα ήταν και τα μηνύματα στα πανό που έγραφαν «έξω η κυβέρνηση!», «για μια διαφορετική πολιτική».

Οι διαδηλωτές, που έφθασαν από το Πόρτο, το Σετουμπάλ ή ακόμα και το Πορταλέγκρε, μοιράστηκαν σε δύο πορείες προς το Κοινοβούλιο. Στη μία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, στην άλλη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.



«Πριν από δύο χρόνια, μπορούσα ακόμα να ελπίζω σε μια άνετη ζωή. Σήμερα δεν γνωρίζω καν εάν θα μπορέσω να πληρώσω τους λογαριασμούς στο σπίτι μου», εξήγησε ο 50χρονος διαδηλωτής Σιλβέριο Φερνάντες, που εργάζεται ως ελεγκτής λεωφορείων στην περιοχή Αβέιρο. «Είναι πάντα οι ίδιοι που πληρώνουν το λογαριασμό, την ώρα που άλλοι κερδίζουν εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Οι Πορτογάλοι διαμαρτυρήθηκαν κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις, που κρίνουν «ιδιαίτερα επιζήμιες για τους μισθωτούς» και θεωρούν ότι στόχο έχουν να εμπεδώσουν «την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων», σύμφωνα με το CGTP.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου, Αρμένιο Κάρλος, κατά την ομιλία του στο πλήθος μπροστά από τη Βουλή, ζήτησε την εφαρμογή «μιας πολιτικής της Αριστεράς» που να ανταποκρίνεται «στην πραγματικότητα των εργαζόμενων και των φτωχότερων».



Το εργατικό συνδικάτο, το οποίο κάλεσε σε μια νέα κινητοποίηση στις 25 Ιουλίου, κατήγγειλε ακόμη τις νέες προσωρινές περικοπές των μισθών των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων από 1500 ευρώ και πάνω, που υιοθέτησε πρόσφατα το Κοινοβούλιο επί της αρχής μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, που έκρινε ως αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα λιτότητας.