X

Καταδίκη πρώην μέλους της ακροδεξιάς για ρατσιστική επίθεση στην Τομπιρά

Είχε παρομοιάσει την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, με πίθηκο.

Ant1news



Ποινή φυλάκισης 9 μηνών και πενταετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της επιβλήθηκε σε μία πρώην υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, καθώς είχε προβεί σε ρατσιστική επίθεση σε βάρος της υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά, παρομοιάζοντάς τη με πίθηκο.

Πρόκειται για την πολιτικό Αν Σοφί Λεκλέρ, στην οποία επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ από το δικαστήριο της Καγιέν, της πρωτεύουσας της Γαλλικής Γουιάνας, μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει μια τοπική οργάνωση. Επιπλέον επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο κόμμα της.

Στις 17 Οκτωβρίου, σε ρεπορτάζ του γαλλικού καναλιού France 2, αποκαλύφθηκε ότι η Λεκλέρ είχε αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook ένα φωτομοντάζ, στο οποίο έδειχνε από τη μία πλευρά έναν πίθηκο και από την άλλη την υπουργό Δικαιοσύνης. «Σε ηλικία 18 μηνών» και «Σήμερα», έγραφαν οι λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες και φυσικά ξέσπασε σάλος από τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος της υπουργού Δικαιοσύνης.

Η 33χρονη Αν Σοφί Λεκλέρ, που έχει διαγραφεί από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, παραδέχτηκε την ανάρτηση, όμως ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για ρατσιστική δήλωση. «Ήταν μια χιουμοριστική φωτογραφία. Αναρτήθηκε στη σελίδα μου στο Facebook και την κατέβασα λίγες ημέρες αργότερα. Άλλωστε, δεν έκανα εγώ το φωτομοντάζ», υποστήριξε η ίδια.

Σημειώνεται ότι η Κριστιάν Τομπιρά δέχτηκε πολλές ρατσιστικές επιθέσεις από την ακροδεξιά και από συντηρητικούς κύκλους, κυρίως επειδή προώθησε και υπερασπίστηκε τον νόμο που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Γαλλία.