X

Ομαδικός τάφος στο Σλαβιάνσκ

Μέσα στον τάφο εκτιμάται πως υπάρχουν είκοσι σοροί.

Ant1news


Τον πρώτο ομαδικό τάφο στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οι ουκρανικές αρχές.

«Γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι όπως αυτός, όμως δεν γνωρίζουμε πού και είναι ο πρώτος που εντοπίζουμε», δήλωσε ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως «εδώ ενταφιάστηκαν τέσσερις προτεστάντες, αθώοι τους οποίους είχαν βασανίσει οι αντάρτες».

Κατά τον Γκερατσένκο οι 4 προτεστάντες «απήχθησαν από τους αντάρτες στις 8 Ιουνίου, μετά τη λειτουργία της Κυριακής, και την επόμενη νύχτα τους σκότωσαν».

Οι αρχές του Κιέβου, που ερευνούν τις εξαφανίσεις των κατοίκων, αφότου ανακατέλαβαν το Σλαβιάνσκ στις αρχές Ιουλίου, αναφέρουν ότι στον ομαδικό τάφο ενδέχεται να υπάρχουν συνολικά είκοσι σοροί, μεταξύ αυτών και ανταρτών. Μετά την εκταφή τους οι σοροί αναμένεται να υποβληθούν σε τεστ DNA.

Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τα μέσα Ιουνίου στις πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών δεκάδες αντιφρονούντες εξαφανίστηκαν ή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε πως περίπου 40 βλήματα όλμου που εβλήθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις έπεσαν, την Παρασκευή,  στη ρωσική επαρχία Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο μάχεται εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών.

«Περίπου 40 βλήματα όλμου έπεσαν από την Ουκρανία ... στην επαρχία Ροστόφ», δήλωσε, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Βασίλι Μαλάγεφ, εκπρόσωπος στην περιοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. 

«Αυτοί που έβαλαν από την Ουκρανία εκτέλεσαν τον βομβαρδισμό σκοπίμως με πρόθεση να σκοτώσουν αξιωματούχους των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε η ρωσική επιτροπή έρευνας, επισημαίνοντας ότι κανένας από τους αξιωματικούς της

δεν έχει τραυματιστεί.