X

Εκτός ελέγχου ο ιός Έμπολα

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο ιός Έμπολα ο οποίος εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς απειλώντας και χώρες εκτός Αφρικής.

Ant1news

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.

"Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες", λέει.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας  γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο...Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες", προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι "δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα".

"Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας", καταλήγει.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη  συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Απειλή για τη Βρετανία

Απειλή για τη Βρετανία συνιστά ο ιός Έμπολα, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 670 άνθρωποι στη Δυτική Αφρική, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ο ίδιος είπε ότι αργότερα εντός της ημέρας θα προεδρεύσει της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστής ως Cobra, όπου θα συζητηθεί το θέμα αυτό.

Ο υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού στη χώρα και κανένας βρετανός υπήκοος δεν έχει πληγεί, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα.

Την 1η Ιουλίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας εξέδωσε προειδοποίηση προς τους βρετανούς γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τα συμπτώματα του Έμπολα κυρίως σε άτομα που έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες της Δυτικής Αφρικής ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε εξαιτίας της ανησυχίας για την επιδημία του Έμπολα.

Η ανησυχία εντάθηκε ύστερα από τον θάνατο ενός άνδρα από τη Λιβερία, ο οποίος είχε ταξιδέψει μέσω ενός κομβικού αεροδρομίου της Νιγηρίας την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Χάμοντ στο BBC, η κυβέρνηση είναι "απολύτως επικεντρωμένη" στην αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά ο ιός Έμπολα, περιλαμβανομένης της "λήψης προληπτικών μέτρων, είτε στη Βρετανία, είτε για την προστασία των υπηκόων μας στην πληγείσα περιοχή".

"Επί του παρόντος, δεν θεωρούμε ότι κανένας βρετανός υπήκοος (στο εξωτερικό) έχει επηρεαστεί και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στη Βρετανία. Αλλά πρόκειται για απειλή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το πράξουμε μέσω του μηχανισμού Cobra", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας στο Μπέρμινγχαμ υποβλήθηκε σε εξετάσεις για τον ιό, αλλά τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά.

 

«Θωρακισμένη» η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Έμπολα, όμως οι πιθανότητες η επιδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Αφρική να φτάσει στα κράτη μέλη είναι «μηδαμινή», διαβεβαίωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει στην Ευρώπη, όμως η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να περιορίσει άμεσα την επιδημία», επεσήμανε αυτή η πηγή από τις Βρυξέλλες.

«Ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τελικά ήταν αρνητικό (στον ιό Έμπολα), όμως το σύστημα λειτούργησε. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και το εργαστήριο έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα», εξήγησε η πηγή.

Η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία τους ασθενείς αυτούς.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία αυτή», σημείωσε ένας ειδικός.

Η επιδημία, η οποία ξέσπασε στις αρχές του χρόνου, ξεκίνησε από τη Γουινέα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Στις 23 Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 1.201 κρούσματα εκ των οποίων τα 673 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Το ζήτημα είναι να προετοιμαστούν οι γειτονικές χώρες, κυρίως η Ακτή Ελεφαντοστού, και ακόμη και οι πιο μακρινές», υπογράμμισε ο ειδικός αυτός. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα κρούσματα στις πρωτεύουσες. Η περίοδος επώασης (του ιού) είναι 21 ημέρες και οι άνθρωποι ταξιδεύουν», εξήγησε ο ίδιος.

«Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο θάνατος είναι φοβερός. Επέρχεται συνήθως την 8η ημέρα, και συχνότερα έπειτα από οξεία παγκρεατίτιδα», σχολίασε. «Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρεθεί ντόπιο προσωπικό για να παρέχει θεραπεία στους ασθενείς στις πλέον πληγείσες περιοχές», κατήγγειλε.

Εξάλλου μπροστά στην εξάπλωση της επιδημίας στη δυτική Αφρική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προσφέρει επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τον περιορισμό της.

Πλέον η Επιτροπή έχει προσφέρει συνολικά 3,9 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Το επίπεδο εξάπλωσης στο πεδίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πρέπει να εντείνουμε τις ενέργειές μας ώστε να μην χαθούν πολλές άλλες ζωές», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα.

Η ΕΕ έχει στείλει ειδικούς στο πεδίο, «όμως έχουμε ανάγκη μιας προσπάθειας την οποία θα υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα για να βοηθήσουμε τη δυτική Αφρική να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή», υπογράμμισε ακόμη η Γκριγκορίεβα.