X

Ποροσένκο: «Να αποσυρθούν οι αυτονομιστές από την Ουκρανία»

«Ηλεκτρονικό» αίτημα του Ουκρανού προέδρου στον Βλαντίμιρ Πούτιν ενόψει της συνάντησης κορυφής στις 26 Αυγούστου.

Ant1news


Έμμεσο μήνυμα, μέσω ίντερνετ, έστειλε ο Πέτρο Ποροσένκο στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Με ανακοίνωση στον ιστότοπό του καλεί τον Ρώσο πρόεδρο, χωρίς να τον κατονομάζει, να αναλάβει δράση ώστε οι προσκείμενοι στη Μόσχα αυτονομιστές να αποσυρθούν από την ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο είναι προγραμματισμένο να δει τον Πούτιν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στις 26η Αυγούστου, στην τριμερή συνάντηση κορυφής με την ΕΕ

Η ουκρανική πλευρά θα «καλέσει όλοι οι μαχητές (των ανταρτών) να αποσυρθούν από την Ουκρανία», και «είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε» έγραφε η ανακοίνωση στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου. 

Επισημαίνοντας ότι θα προσέλθει στις συνομιλίες με την πρόθεση να αναζητήσει έναν ειρηνικό τρόπο τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης, ο Ποροσένκο τονίζει: «προκειμένου να έχουμε στέρεες θέσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητο να είμαστε ισχυροί, να έχουμε εξασφαλίσει την ενότητα του λαού, μια ισχυρή χώρα, έναν ισχυρό στρατό. Είμαστε ικανοί να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα. Σήμερα πολεμάμε για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Μαζί θα νικήσουμε χωρίς αμφιβολία».

Η συνάντηση, της προσεχούς Τρίτης, θα είναι η πρώτη ανάμεσα στους Ποροσένκο και Πούτιν, μετά την επαφή των δύο, τον Ιούνιο στη Νορμανδία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την απόβαση των Συμμάχων εκεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η προοπτική της συνάντησης έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και να τερματιστεί η πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανίας, που έχει χαράξει πορεία προς την Ευρώπη.

Η ουκρανική κρίση έχει, εξάλλου, προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, που παραπέμπει στον Ψυχρό Πόλεμο.