X

Πούτιν σε Μέρκελ: Η Μόσχα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ και έντονες επικρίσεις για την μονομερή απόφαση της Ρωσίας να στείλει οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ant1news



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει ένα «ανθρωπιστικό κομβόι» - όπως το αποκαλεί - στο ουκρανικό έδαφος, χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια την Ουκρανία γιατί «δεν μπορούσε να περιμένει άλλο» το πράσινο φως των ουκρανικών αρχών, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την στρατιωτική κλιμάκωση στα ανατολικά της χώρας.

Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα ήταν «απαράδεκτη» τόνισε, εκφράζοντας τη «σοβαρή ανησυχία του» για «την κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους των ουκρανικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενόψει της αυριανής επίσκεψης της καγκελαρίου στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Πούτιν και η καγκελάριος Μέρκελ «συζήτησαν (…) ορισμένα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν η Ρωσία και η Γερμανία ώστε να συμβάλουν στον γρήγορο τερματισμό των συγκρούσεων και την έναρξη εσωτερικού διαλόγου στην Ουκρανία», τονίζεται στην ανακοίνωση.



Η Αγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τη συνετή αντίδραση της Ουκρανίας, μετά τις ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η καγκελάριος έκανε επίσης έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

«Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για το γεγονός ότι το κομβόι πέρασε τα σύνορα χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας, χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό και, εν μέρει, χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως», ανέφερε ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της με τους δύο προέδρους.

«Η Ρωσία επομένως εν γνώσει της ρίσκαρε να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μέρκελ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία εκεχειρίας και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, επισήμανε ότι η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής στην Ουκρανία αποτελεί μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «εισβολή», καλώντας τη Ρωσία να συμβάλει ώστε η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας να στείλει ένα «αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι» στην Ουκρανία, δίχως τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί», σημειώνει ο Ράσμουσεν στην ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη», αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», προσθέτει και τονίζει ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας εγείρει ερωτηματικά «για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές».

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρει ακόμη ο Ράσμουσεν και καταλήγει, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων» κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Αυστηρή προειδοποίηση στη Ρωσία απηύθυναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας τη Μόσχα να αποσύρει αμέσως τη ρωσική οχηματοπομπή από το έδαφος της Ουκρανίας.



Την ενέργεια της Ρωσίας αποδοκίμασε επίσης η ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι συνιστά μια «εξαιρετικά σοβαρή» και «μονομερή» ενέργεια, η οποία παραβαίνει τους κανόνες ασφαλείας που έχει ορίσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Η Ιταλία θεωρεί εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι μία αυτοκινητοπομπή με 134 ρωσικά οχήματα έχει ήδη εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος, παρά τους ανθρωπιστικούς στόχους που διακηρύχθηκαν, χωρίς την απαραίτητη άδεια του Κιέβου», ανέφερε σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Με αφορμή το θέμα του ρωσικού κομβόι που πέρασε στην Ουκρανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε για να εξετάσει την κατάσταση.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά «σαφή παραβίαση» των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.