X

Εν αναμονή του ανασχηματισμού της γαλλικής κυβέρνησης ο ευρωπαϊκός Τύπος

Σε λάθος χειρισμούς του Ολάντ επικεντρώνεται ο ευρωπαϊκός Τύπος όσο αφορά στην παραίτηση της κυβέρνησης Βαλς, την οποία θα ακολουθήσει ανασχηματισμός.

Ant1news

Κεντρική θέση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχει ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης Βαλς. Η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι αύριο.

Παρόλο που μπαίνει σε συζήτηση η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και οι οικονομικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία, καθώς αποτέλεσε την αιτία παραίτησης του Μανουέλ Βαλς, τα γερμανικά ΜΜΕ «ρίχνουν» την ευθύνη στον Πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος επιλέγει υπουργούς από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Σύμφωνα με τους Γερμανούς «ευρωφοβικοί» και «αντιευρωπαϊστές», «αριστεροί συντηρητικοί» είναι εκείνοι που ευθύνονται για το ότι δεν εκσυγχρονίζεται η γαλλική οικονομία, η οποία σα δεύτερη ισχυρότερη της Ευρωζώνης δεν καταφέρνει να ανταπεξέλθει στο ρόλο της.

«Η Κυβέρνηση στο Παρίσι δυσανασχετεί και δεν μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt, ενώ η Die Zeit αναφέρει πως η Γαλλία δεν τολμά να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το Der Spiegel από την άλλη αντί για το θέμα της Γαλλίας αναφέρεται στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο γαλλικός Τύπος επικεντρώνεται σε άρθρα και αναλύσεις όχι τόσο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όσο για τα λάθη του Ολάντ στην προηγούμενη. Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορείται ότι δεν εφάρμοσε τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως τη ρήξη με το Δημόσιο που θα ερχόταν ως αποτέλεσμα της μείωσης της φορολογίας. Συγκρίσεις γίνονται πάντως και με την πολιτική σκηνή της Ελλάδας του 2009.

Στο «American Prospect» ο τίτλος που αφορά στη Γαλλία, εστίάζει επίσης στον Φρανσουά Ολάντ:

«Ο Φρανσουά Ολάντ είχε μια τρομερή, φρικτή, όχι καλή, πολύ κακή εβδομάδα».