X

«Καμπανάκι» στη Γαλλία για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» διαμηνύουν οι Βρυξέλλες στη Γαλλία, μία μόλις μέρα μετά τον ανασχηματισμό.

Ant1news

Η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της και "δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο", προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και την αποχώρηση από αυτήν των στελεχών που πρόσκεινται στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Είναι "σημαντικό που ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε η Γαλλία να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση με σταθερό τρόπο" δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν.

"Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, είναι επιτακτικό η Γαλλία (...) να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, να ενισχύσει την απασχόληση", πρόσθεσε.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος διαφώνησε με την πολιτική λιτότητας που, όπως υποστήριζε, επέβαλαν στο Παρίσι η Γερμανία και οι Βρυξέλλες, αντικαταστάθηκε στη νέα κυβέρνηση, στη θέση του υπουργού Οικονομίας, από τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικό στέλεχος και εκ των εμπνευστών της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτώμενος πώς θα αντιδράσει η Επιτροπή σε μια ενδεχόμενη απόκλιση του δημόσιου ελλείμματος της Γαλλίας από τον στόχο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Ο' Κόνορ υπενθύμισε ότι "το ουσιώδες είναι να τηρηθεί η δημοσιονομική εξυγίανση" όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξηγήσει κατ' επανάληψη ότι θα υπολογίζει την προσπάθεια κάθε χώρας να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί και δεν θα βασίζεται αποκλειστικά σε έναν αριθμό, δηλαδή στο ποσοστό του δημόσιο ελλείμματος που παρουσιάζει.

Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της γαλλικής οικονομίας

Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας κι εκλεκτός γαλλικών τραπεζών, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, Βιομηχανίας και Στατιστικής στο νέο κυβερνητικό σχήμα της Γαλλίας.

Ο 36χρονος Εμανουέλ Μακρόν σπούδασε φιλοσοφία του δικαίου, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες.

Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε διότι διηύθυνε την εξαγορά-μαμούθ ενός τμήματος της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer από τη γαλλική εταιρεία Nestle. H εξαγορά αυτή, συνολικού ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, γέμισε με τεράστια ποσά και τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

Το 2011, σε ηλικία 34 ετών, έλαβε την απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Φρανσουά Ολάντ κερδίζοντας και παράλληλα μία θέση στο στενό οικονομικό επιτελείο του γάλλου προέδρου.

Δεξιός και φιλελεύθερος, ο Μακρόν πιστεύει ακράδαντα στην λιτότητα, όπως την απαιτεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην καθημαγμένη από την χρηματοπιστωτική, κρίση Ευρώπη, με τη διαφορά ότι εκτιμά πως η εφαρμογή της θα μπορούσε - πάντα όμως σε συνεννόηση με τη Γερμανία -, να είναι «πιο ήπια και μακροπρόθεσμη».

Στην προσωπική του ζωή, ο γεννημένος το 1977 νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι παντρεμένος με την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονό, πρώην φιλόλογό του στο Λύκειο, η οποία έχει τρία ενήλικα παιδιά από προηγούμενο γάμο.