X

Σε κλοιό φιλορώσων αυτονομιστών η Μαριούπολη

Εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις μετρούν βαριές απώλειες στις μάχες με τους αυτονομιστές.

Ant1news

Δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Κίεβο.

Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες έχουν κλιμακωθεί αφότου οι αυτονομιστές άνοιξαν ένα νέο μέτωπο αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός έμοιαζε να αποκτά το πλεονέκτημα στα βασικά τους προπύργια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Στέλεχος της υπάτης αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι συνολικά 2.593 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τα μέσα του Απριλίου.

Στρατηγικής σημασίας η Μαριούπολη για τους αυτονομιστές

Στο μεταξύ κάτοικοι της Μαριούπολης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εγκαταλείπουν την πόλη, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει διάφορες κοινότητες στην περιοχή. Στον οδικό άξονα που οδηγεί από τη Μαριούπολη προς το Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών 110 χλμ. βορειότερα, κινούνταν λεωφορεία με αναρτημένα στα παρμπρίζ χαρτιά που γράφουν «παιδιά».

Η Μαριούπολη κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών. Η πόλη των 460.000 κατοίκων βρίσκεται 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα και η θέση της κρίνεται στρατηγικής σημασίας, καθώς μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει μια σύνδεση με την Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.

Περίπου 40 χλμ. ανατολικότερα, οι αντάρτες έχουν καταλάβει πλέον την πόλη Νοβοαζόφσκ, όχι μακριά από τα σύνορα. Οι πόλεις Τελμάνοβε και Κομσομόλσκε, κοντά στη Μαριούπολη, παραμένουν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.

Αιχμάλωτοι Ρώσοι παραστρατιωτικοί

Οι ουκρανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από Ρώσους παραστρατιωτικούς που αιχμαλωτίστηκαν κοντά στο χωριό Αμροσίβκα, στα περίχωρα του Ντονέτσκ. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν πως άνδρες του ουκρανικού στρατού συνέλαβαν 10 άτομα.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα είχε επιβεβαιώσει ότι Ρώσοι στρατιώτες συνελήφθησαν σε ουκρανικό έδαφος, αλλά υποστήριξε πως οι συλληφθέντες πέρασαν... κατά λάθος τα σύνορα, εκτελώντας περιπολία στη μεθόριο.