X

Πορτοκαλί συναγερμός για τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία

Στο δεύτερο υψηλότερο αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία, εξαιτίας απειλών που συνδέονται με τη Συρία και το Ιράκ.

Ant1news

To επίπεδο συναγερμού ασφαλείας αυξήθηκε από «σημαντικό» σε «σοβαρό» - μία βαθμίδα πριν από το υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα συναγερμού στη Βρετανία -, εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που συνδέεται με τη Συρία και το Ιράκ.

Η αλλαγή του επιπέδου σημαίνει ότι μία επίθεση είναι «πιθανή σε υψηλό βαθμό» χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για μία «άμεσα επικείμενη» απειλή, διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι.

«Η αύξηση του επιπέδου συνδέεται με την τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ, όπου τρομοκρατικές οργανώσεις σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον χωρών της Δύσης. Σε ορισμένα από αυτά τα σχέδια εμπλέκονται πιθανόν ξένοι μαχητές που έχουν επισκεφθεί αυτήν την περιοχή προερχόμενοι από τη Βρετανία και τη Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις» υπογράμμισε η Μέι σε δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας περισσότεροι από 500 Βρετανοί έχουν φύγει για τη Συρία ή το Ιράκ τα τελευταία χρόνια και η Σκότλαντ Γιαρντ απηύθυνε την Τρίτη μια έκκληση στους πολίτες να τη βοηθήσουν να εντοπίσει «δυνητικούς τρομοκράτες».

Η τρομοκρατία «δεν είναι καινούργιο πρόβλημα στη Βρετανία» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τα παραδείγματα των επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 και πιο πρόσφατα της «βάρβαρης δολοφονίας» του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι.

«Όμως, με το Ισλαμικό Κράτος, είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ», υπογράμμισε ο Κάμερον μιλώντας από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΙΚ, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θεσπίσει νέες προτάσεις νόμων, που θα δυσκολεύουν τους Βρετανούς υπηκόους να ταξιδεύουν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών εξτρεμιστών και θα διευκολύνουν την κατάσχεση διαβατηρίων ή ακόμη και την αφαίρεση της υπηκοότητας. Ο Κάμερον ανέφερε ότι θα εξηγήσει λεπτομερώς τα σχέδιά του κυρίως για την κατάσχεση των διαβατηρίων στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί σε «κρίσιμο» -το υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα- δύο φορές τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 2006, όταν η αστυνομία αποκάλυψε σχέδιο συνωμοσίας για την ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών, και η δεύτερη ήταν τον Ιούνιο του 2007 μετά από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης.