X

«Θωρακίζεται» η Βρετανία υπό το φόβο των τζιχαντιστών

Νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση Κάμερον.

Ant1news


Ενισχύει τα μέτρα προστασία και ασφαλείας η κυβέρνηση Κάμερον υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, από τους τζιχαντιστές, σε βρετανικό έδαφος. Παράλληλα, προωθεί νομοσχέδιο για την κατάσχεση διαβατηρίων Βρετανών που αναχωρούν από τη Βρετανία προκειμένου να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ. 

Επιπλέον, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που διαθέτουν αεροπορικές εταιρείες για τους επιβάτες. Ταυτοχρόνως, θα ενισχύσουν την συνεργασία τους με "φιλικές χώρες", όπως η Τουρκία και η Γερμανία, επιχειρώντας να φρενάρουν την επέλαση των τζιχαντιστών

Στόχος της κυβέρνησης Κάμερον, σύμφωνα με τον "Guardian", είναι να καταρτίσει  λίστα με ύποπτους τζιχαντιστές, την οποία θα θέσει στη διάθεση όλων των ευρωπαϊκών χωρών βελτιώνοντας, παράλληλα, και την ενημέρωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για την ταυτότητα των ύποπτων επιβατών.

Το Λονδίνο εκτιμά ότι περίπου 500 άτομα έχουν ταξιδέψει από τη Βρετανία στη Συρία, ίσως και στο Ιράκ, για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν «μεγαλύτερη και βαθύτερη απειλή από ότι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα», οι, δε,  βρετανικές αρχές φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις κατά την επιστροφή τους στο βρετανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται κυβερνητική πηγή, και εν αναμονή των ανακοινώσεων Κάμερον, οι βρετανοί υπήκοοι που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, θα πρέπει να διατηρούν την ιθαγένειά τους αλλά να εμποδίζεται η είσοδός τους στη χώρα, για ένα χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους άρσης της ισχύς των διαβατηρίων υποψήφιων μαχητών μέσω πρόσθετων προσωρινών μέτρων κατάσχεσης των ταξιδιωτικών εγγράφων στα σύνορα.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αύξησε την περασμένη Παρασκευή το επίπεδο εγρήγορσης κατά της τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.