X

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ανταλλαγή αιχμαλώτων και υποχώρηση των δυνάμεων τους περιλαμβάνει η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε στην Ουκρανία.

Ant1news



Σχολιάζοντας τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη νωρίτερα μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ, μια εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Χάιντι Ταλιαβίνι, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για την υποχώρηση των δυνάμεών τους και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

«Εξακολουθήσαμε τις διαβουλεύσεις και καταλήξαμε σε πολλές συμφωνίες», δήλωσε η Ταλιαβίνι, διευκρινίζοντας πως τα μέρη συμφώνησαν «σε εκεχειρία», σε μια συμφωνία «για την υποχώρηση των στρατευμάτων και των βαρέων όπλων» των δύο πλευρών από τα μέτωπα, την «πρόσβαση αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια» και μια «ανταλλαγή αιχμαλώτων βάσει της αρχής 'όλοι για όλους'».

Από πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, πως οι αιχμάλωτοι ενδέχεται να απελευθερωθούν ακόμη και το Σάββατο, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Μινσκ. Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι συμφωνήθηκαν 12 βήματα -συμπεριλαμβανομένης και της αποκέντρωσης των εξουσιών- για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στις κατά πλειονότητα ρωσόφωνες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

«Αναμένουμε, στο πολύ εγγύς μέλλον, την απελευθέρωση των ομήρων, πιθανότατα θα γίνει αύριο», δήλωσε ο Ποροσένκο μιλώντας αγγλικά σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO. «Αυτό βασίστηκε… στο ειρηνευτικό μου σχέδιο», πρόσθεσε και ανέφερε πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σημαντική και ευρεία αποκέντρωση των πολιτικών εξουσιών και να εκχωρήσει επίσης σημαντική ελευθερία στις κυβερνήσεις των περιφερειών όσον αφορά την οικονομία.

Επιπλέον τόνισε ότι μπορεί να εκχωρηθεί στις περιφέρειες το δικαίωμα να επιλέγουν την επίσημη γλώσσα, ενώ υποσχέθηκε μια αμνηστία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του Κιέβου στις συνομιλίες στο Μινσκ, ο Λεονίντ Κούτσμα, ανέφερε πως όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση της ειρήνης και υπογράμμισε ότι αναμένει πως η πρώτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας βάσει της συμφωνίας πιθανόν θα αναχωρήσει για την ανατολική Ουκρανία το Σάββατο.

Τη συμφωνία των δύο πλευρών χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο» μηχανισμό ελέγχου για την εφαρμογή της, ενώ «προσέφερε την πλήρη υποστήριξη του ΟΗΕ» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί «αν οι δύο πλευρές το ζητήσουν».

Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καλωσόρισε τη συμφωνία για την εκεχειρία, αλλά πρόσθεσε πως οι κυρώσεις της ΕΕ θα πρέπει να επιβληθούν έως ότου υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκεχειρίας. «Η εκεχειρία είναι καλή είδηση. Νομίζω ότι χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά εάν και κατά πόσον είναι μια εκεχειρία ή εάν περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση… να γίνει αληθινή πρόοδος επί ενός κατάλληλου σχεδίου ειρήνευσης», σημείωσε ο Κάμερον.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι κυρώσεις... θα επιβληθούν, αλλά φυσικά εάν υπάρξει εκεχειρία και ένα κατάλληλο σχέδιο ειρήνευσης αρχίσει να εφαρμόζεται, τότε ασφαλώς θα είναι σωστό να εξετάσουμε και να δούμε το πώς αυτές οι κυρώσεις θα αρθούν, εάν εκπληρώνονται σαφείς όροι», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα πως η εκεχειρία θα σημάνει την «έναρξη μιας εποικοδομητικής πολιτικής διαδικασίας».