X

Ουκρανία: Της έστειλαν σε κουτί το κεφάλι του γιού της

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν εικόνες με κομμένα κεφάλια μέσα σε κουτιά στην Ουκρανία.

Ant1news



Η μητέρα ενός Ουκρανού αντάρτη, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων, ισχυρίζεται ότι της έστειλαν το κομμένο κεφάλι του γιου της μέσα σε ένα ξύλινο κουτί.

Εικόνες που πιστεύεται ότι δείχνουν τα κεφάλια δύο φιλορώσων ομήρων, κυκλοφόρησαν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γυναίκα αυτή αναγνώρισε τον έναν εξ αυτών ως τον γιο της, επιβεβαιώνοντας ότι πολεμούσε στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το Newsweek, η ίδια είπε ότι έλαβε το κεφάλι του γιου της ταχυδρομικώς και κατηγόρησε τους εθελοντές εθνικιστές για το θάνατό του.

Οι σοκαριστικές εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και από τις δύο μαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία.

Η γενική γραμματέας της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σαλί Σέτι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ότι ορισμένοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από ρωσικά στρατεύματα, και το τάγμα «Aidar» της Ουκρανίας έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πεντάμηνη σύγκρουση.

Έχουν επεκτείνει τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες

Μέσα σε αυτό το φόντο, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχθηκε για πρώτη φορά σήμερα πως οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, ενώ νατοϊκή πηγή δήλωσε στις Βρυξέλλες πως «περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται» στην ανατολική Ουκρανία. 

«Αυτό το τμήμα των συνόρων (τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική) βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο φιλορώσων μισθοφόρων», δήλωσε στο Κίεβο ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα οι αντάρτες στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, η πηγή στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως στην ανατολική Ουκρανία «εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες με σημαντικό αριθμό εξοπλισμών», ενώ 20.000 άλλοι εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε εκφράσει χθες, Τετάρτη, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει αποχωρήσει από την Ουκρανία. «Δεν έχουμε σχετικές πληροφορίες», δήλωσε σήμερα η νατοϊκή πηγή.

Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως υπολογίζει ότι αρκετές χιλιάδες μάχιμων ρωσικών στρατευμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία.