X

Προετοιμάζονται για πόλεμο οι Ουκρανοί παρά την εκεχειρία και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων

Εκπαιδεύονται στον ανταρτοπόλεμο οι Ουκρανοί αλλά ανταλλάσουν και  αιχμαλώτους με τους αυτονομιστες. Νέες κυρώσεις από τη Δύση στη Μόσχα, που τηρεί στάση αναμονής, και συσφίγγει τις σχέσεις με την Κίνα.

Ant1news


Τακτικές ανταρτοπολέμου, μάχες σώμα με σώμα, ασκήσεις επιβίωσης, μέσα στην πυκνή βλάστηση δάσους έξω από το Κίεβο και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα διπλωματίας και κοινής γνώμης που ευελπιστούν για ειρήνη. Στο στόχαστρο η μορφή του Πούτιν με το χαρακτηριστικό μουστάκι του Χίτλερ. 

Μασκοφόροι Ουκρανοί στρατιώτες που προετοιμάζονται, όπως λένε, για πόλεμο ασκούνται δέκα και δεκαπέντε ώρες ημερησίως με υπέρτατο σκοπό την αναχαίτιση της επέλασης των Ρώσων αυτονομιστών.

Το Κίεβο, πάντως, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά, πως οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έως και την Αζοφική Θάλασσα. 

Ανταλλαγές αιχμαλώτων

Κατ’ εφαρμογή, εν τω μεταξύ,  της συμφωνίας του Μινσκ για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, και παρά τις αλληλοκατηγορίες για παράβαση της εκεχειρίας οι δυνάμεις του Κιέβου και οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν να ανταλλάσουν αιχμάλωτους πολέμου. 

Υπό την επιτήρηση παρατηρητών του ΟΑΣΕ, δυο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά 74 αιχμάλωτους, 37 από κάθε πλευρά, έφτασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής σε προκαθορισμένο σημείο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Ντόνετσκ.

Ορισμένοι, πάντως,  από τους φιλορώσους που αφέθηκαν ελεύθεροι, επιδείκνυαν στις κάμερες τους μώλωπες, που φέρουν στο σώμα τους καταγγέλλοντας ότι κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.


Νέες κυρώσεις από τη Δύση - Την αλληλεγγύη της Ευρώπης νοιώθει ο Ποροσένκο

Παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ, η Δύση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα, με μία σειρά νέων κυρώσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, και έναν αριθμό ηγετών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία - αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.  

"Ποτέ μου μέχρι σήμερα δεν ένιωσα τόσο μεγάλη αλληλεγγύη. Αισθάνομαι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας", είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε διάσκεψη στο Κίεβο κι επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις για υποστήριξη που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. 

Ο Ποροσένκο, δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση, ενώ επανέλαβε και την υποστήριξή του για μερική αποκέντρωση εξουσιών στις περιφέρειες κι εξέφρασε την ελπίδα του "η πολύ εύθραυστη" εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίσει να τηρείται ώστε να του επιτραπεί να επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της διαλυμένης οικονομίας της χώρας του. 

Σύσφιξη των δεσμών Ρωσίας-Κίνας

Αντιπαραγωγική και περίεργη χαρακτήρισε τη δέσμη νέων μέτρων από Ευρώπη και Ουάσινγκτον ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο που τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να έχει ανακοινώσει αντίμετρα στη Δύση, συσφίγγει τις σχέσεις του με το Πεκίνο, επιδιώκοντας να επαναπροσανατολίσει προς την Ασία τις εξαγωγές των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει «να δώσουν τα χέρια» και να συσφίξουν τους δεσμούς τους μπροστά στην άνοδο των «εξωτερικών κινδύνων», δήλωσε  ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον  Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Τατζικιστάν,  στο περιθώριο της  συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, όπως μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης συνασπίζει τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας: το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, καθώς και την Κίνα και τη Ρωσία.

Η οικονομική προσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο επιταχύνθηκε εφέτος με σημαντικά συμβόλαια στον ενεργειακό τομέα, καθώς τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν αμφότερα τεταμένες γεωπολιτικές συνθήκες: την ουκρανική κρίση η Ρωσία και τις εδαφικές διενέξεις στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα η Κίνα. 

Ο Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε την Ουκρανία να ξεκινήσει διάλογο χωρίς αποκλεισμούς ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση της κρίσης. 

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο για τη στάση του Πεκίνου στην Ουκρανική  κρίση, και μίλησε για μια «ασταθή» περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, λέγοντας πως ελπίζει ότι οι δύο δυνάμεις «θα συνεχίσουν να προωθούν σημαντικά προγράμματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», αλλά και για τον πυρηνικό τομέα.