X

Έκκληση Μπαρόζο σε Πούτιν να γίνει σεβαστή η εκεχειρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαρόζο-Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ant1news



Σε τηλεφωνική επικοινωνία του τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει σεβαστή η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου εξακολουθούν να μαίνονται μάχες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν «υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει πλήρως σεβαστό το σχέδιο εκεχειρίας των 12 σημείων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως σημείωνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή, μετά από μια τριμερή συνάντηση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2016 η εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Κιέβου. Οι Μπαρόζο και Πούτιν «δήλωσαν ότι συμφωνούν» με αυτή την πρόταση, η οποία πρέπει πλέον να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία υπογράμμισαν τη σημασία να διατηρηθεί η εκεχειρία στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κατάσταση στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της σχολαστικής διατήρησης της εκεχειρίας από τις πλευρές που εμπλέκονται στην ενδοουκρανική διαμάχη και την αποτελεσματική εποπτεία της από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», τονίζεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.