X

Και με τη… βούλα η σύνδεση Ουκρανίας-ΕΕ

Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ant1news

Η συμφωνία που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς επικυρώθηκε ομόφωνα και από τους 355 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ ταυτόχρονα έγινε η επικύρωση της συμφωνίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Αναφερόμενος στους θανάτους των διαδηλωτών κατά την εξέγερση που ακολούθησε την απόρριψη από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς της συμφωνίας με την ΕΕ και των στρατιωτών στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε: «Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κανένα κράτος δεν έχει πληρώσει ένα τόσο υψηλό τίμημα για το δικαίωμά του να βρίσκεται στην Ευρώπη».

 «Ποιος μετά από όλα αυτά θα τολμήσει να κλείσει την πόρτα της Ευρώπης στην Ουκρανία;», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «αντισταθήκαμε στην ισχυρή πίεση (της Ρωσίας). Δεν υποκύψαμε στους εκβιασμούς. Καμία λέξη, κανένα θέμα, κανένα κόμμα της συμφωνίας δεν τροποποιήθηκε».

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν την προηγούμενη Παρασκευή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το τέλος του 2015, σε ένα βήμα εξομάλυνσης των σχέσων με τη Ρωσία.

Στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε «ιστορική» τη στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ μια ταυτόχρονη ψηφοφορία δύο κοινοβουλίων που καλούνται να επικυρώσουν μαζί μια συμφωνία σύνδεσης». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπιζόταν πάντα την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να δρα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουκρανία θα εξακολουθεί να έχει προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, ωστόσο θα παραμείνουν οι φόροι στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ.