X

Οι Σκωτσέζοι αποφασίζουν για την ανεξαρτησία

Πάνω από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για το δημοψήφισμα στην Σκωτία. Σχόλιο του Νικόλα Βαφειάδη για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Ant1news

Άρχισε στις 07.00 (τοπική ώρα) η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ένωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους.

Από τη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση "Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;", αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ενωση που χρονολογείται από το 1707.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 22.00 (τοπική ώρα) και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Στις κάλπες κλήθηκαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ψηφοφόροι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος έκλεισε χθες με δραματικές εκκλήσεις υπέρ και κατά της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στα όρια του στατιστικού σφάλματος στους οπαδούς της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη έδειχνε το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανέρχεται στο 53%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record και σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνει το 47%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.

Άλλη  δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου. 

Χθες οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, μία κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως μια κίνηση πανικού.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που δίνεται στη Σκωτία να πάρει το μέλλον στα χέρια της».

 

Διαβάστε το σχόλιο του Νικόλα Βαφειάδη για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στη Σκωτία