X

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ενωμένο: "ΟΧΙ" στην ανεξαρτησία τους ψήφισαν οι Σκωτσέζοι

Βροντοφώναξαν "ΟΧΙ" οι Σκωτσέζοι στην ανεξαρτησία τους και παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ant1news

Ξεκάθαρο «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας είπαν οι Σκωτσέζοι στο ιστορικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Το «όχι» επικράτησε με ποσοστό 55,3% έναντι 44,7% του «ναι» και το αποτέλεσμα ανακούφισε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και πολλούς Ευρωπαίους - και όχι μόνο - ηγέτες. Η συμμετοχή ρεκόρ του 84,6% ενισχύει την τελεσίδικη απόφαση των πολιτών.

Φανερά ικανοποιημένος ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίσθηκε από νωρίς το πρωί μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών δικτύων και έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα ρυθμίζει το ζήτημα της ανεξαρτησίας «για μια γενιά», ενώ κάλεσε σε συσπείρωση «ώστε να προχωρήσουμε μπροστά». Ταυτόχρονα υποσχέθηκε αυξημένες εξουσίες στα τέσσερα έθνη που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη ακόμη τον Άλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. "Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία", έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το "ναι" είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, αναγνώρισε την ήττα του "ναι" στο ιστορικό δημοψήφισμα. "Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου", δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του "ναι" στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Επιπλέον εξουσίες παραχωρεί ο Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο "να ενωθεί" μετά την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα της Σκωτίας και να προχωρήσει εμπρός.

"’Ηρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός", προσθέτοντας ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε για "μία γενιά".

Μετά την επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας,ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

"Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός μπροστά στον νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

"Ανακουφισμένος" με το αποτέλεσμα ο Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

"Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει", δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του "όχι" στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.