X

Χρηματοοικονομικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ανήγγειλε ο Ποροσένκο

Συμφωνήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα η χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, ενώ ορίστηκε το ραντεβού με την Ρωσία για την τιμή του φυσικού αερίου.

Ant1news

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί χρηματοοικονομικές εγγυήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προκειμένου το Κίεβο να συγκεντρώσει πόρους στις κεφαλαιαγορές.

"Συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ουκρανία θα λάβει ένα δισ. δολάρια σε χρηματοοικονομικές εγγυήσεις", δήλωσε μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον όπου εξασφάλισε χορήγηση βοήθειας 53 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία για την προμήθεια από τις ΗΠΑ όπλων στην Ουκρανία κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό της τμήμα.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ουκρανία δανείστηκε ένα δισ. δολάρια στις κεφαλαιαγορές, στο πλαίσιο παρόμοιας αμερικανικής εγγύησης.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών για την επίλυση της διαφοράς ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου στις 26 Σεπτεμβρίου.

"Συμφωνήσαμε κατ΄αρχήν για τη διεξαγωγή τριμερών συνομιλιών στις 26 Σεπτεμβρίου", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σότσι ο υπουργός προσθέτοντας ότι και οι τρεις πλευρές συμφωνούν ως προς την ημερομηνία.

Η Ρωσία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ως "μη βολική" την ημερομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.