X

Ποσό ρεκόρ για το γαμήλιο συμβόλαιο του Ναπολέοντα με τη Ζοζεφίνα

Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ πωλήθηκε το γαμήλιο συμβόλαιο που είχε συνάψει η Ζοζεφίνα με τον Βοναπάρτη.

Ant1news

Μπορεί τα λεφτά να μη μπορούν να αγοράσουν την αγάπη, αλλά σίγουρα μπορούν να αγοράσουν το χειρόγραφο πάνω στο οποίο «σφραγίζεται» ένας γάμος.

Ναπολέων και Ζοζεφίνα αποτελούν ένα από τα θρυλικότερα ζευγάρια της Ιστορίας και το γαμήλιο συμβόλαιο που σύναψαν στις 8 Μαΐου 1796 προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον σε δημοπρασία που έγινε στο Παρίσι.

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το συμβόλαιο γάμου πωλήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού των 437.500 ευρώ!

Το αυθεντικό χειρόγραφο, με το οποίο επισημοποιήθηκε ο γάμος του Βοναπάρτη, που έμελλε να γίνει ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο Α’, προέβλεπε πως δε θα υπήρχε καμία συνιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους.

Διαπιστώνει κανείς πως η Ζοζεφίνα μερίμνησε να μην απαριθμήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, φοβούμενη πως ο γάμος μπορεί να είχε άδοξο τέλος. Φόβοι, που τελικά επαληθεύτηκαν, καθώς ο γάμος ακυρώθηκε από τον Πάπα μετά από λιγότερο από μία δεκαετία, επειδή δε μπορούσε να φέρει στον κόσμο τον διάδοχο του Ναπολέοντα.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι Βοναπάρτης και Ζοζεφίνα προσπάθησαν να κρύψουν την πραγματική ηλικία τους, προκειμένου να μη δημοσιοποιηθεί πως στην πραγματικότητα η νύφη ήταν 6 χρόνια μεγαλύτερη από εκείνον.

Το ρομάντζο Ναπολέοντα-Ζοζεφίνας εμπνέει ακόμη και σήμερα τους συλλέκτες ιστορικών κειμηλίων. Το 2013 το δακτυλίδι των αρραβώνων τους είχε πωληθεί σε δημοπρασία του ίδιου οίκου έναντι 900.000 ευρώ, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν πως θα έπιανε πάνω από 15.000 ευρώ.