X

Τοπ γκέι είδωλο ο Τόνι Μπλερ

Στα κορυφαία γκέι είδωλα των τελευταίων 30 χρόνων συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με το περιοδικό «Gay Times».

Ant1news



Η λίστα με τα κορυφαία γκέι είδωλα των τελευταίων τριών δεκαετιών, στα οποία εκτός από τον Τόνι Μπλερ περιλαμβάνονται κι άλλες διασημότητες όπως ο Μπόι Τζορτζ, ο σερ Ίαν Μακέλεν, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και η Άνι Λένοξ, κυκλοφόρησε από το περιοδικό «Gay Times», με αφορμή τα 30 χρόνια κυκλοφορίας του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιοδικό έχει στην πρώτη γραμμή τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος κοσμεί το εξώφυλλό του, ενώ τον χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητο πρεσβευτή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Επί πρωθυπουργίας του - μεταξύ άλλων - μειώθηκε το ηλικιακό όριο συναίνεσης σεξουαλικής επαφής για τους γκέι προκειμένου να εξομοιωθεί με το αντίστοιχο που ισχύει για τους ετεροφυλόφιλους και θεσμοθετήθηκε επίσης το σύμφωνο συμβίωσης. Οι κινήσεις αυτές τον έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων στη Βρετανία.

«Η εξομοίωση των ορίων της ηλικίας συναίνεσης, η κατάργηση της Διάταξης 28, η νόμιμη αναγνώριση των τρανσέξουαλ, τα σύμφωνα συμβίωσης, η άρση του δικαιώματος του εργοδότη να σε απολύει επειδή αγαπάς άτομο του ίδιου φύλου και η ανακήρυξη της ομοφοβίας σε έγκλημα μίσους, όλα έγιναν επί πρωθυπουργίας Μπλερ», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ο Τόνι Μπλερ είχε κοσμήσει και πάλι το εξώφυλλο του περιοδικού τον Μάρτιο του 1997, όσο ήταν ακόμη ηγέτης της αντιπολίτευσης, ενώ το 2005, πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του.

«Είναι κάτι για το οποίο αισθάνομαι πολύ υπερήφανος. Το θεωρώ σημαντικό μέρος της κληρονομιάς μου. Θυμάμαι τη Διάταξη 28, ήταν αρκετά ζόρικο», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι το 1988 στη Βρετανία η κυβέρνηση Θάτσερ πέρασε τη Διάταξη 28, η οποία απαγόρευσε στις τοπικές αρχές να προβάλουν ομοφυλοφιλικά πρότυπα σε έντυπα, προεκλογικές εκστρατείες ή τα σχολεία και η κυβέρνηση Μπλερ την κατάργησε.

«Προκάλεσε ένα πολύ άσχημο κλίμα στην κοινωνία-κι εγώ τότε ανδρωνόμουν στην πολιτική, απεχθανόμουν την υποκρισία με τους ανθρώπους να πρέπει να αποκρύπτουν την ίδια τους την ταυτότητα. Κι έβλεπα τον πόνο που βίωναν, επειδή δεν μπορούσαν να είναι αυτοί που είναι», πρόσθετε.

«Ό,τι κι αν πρεσβεύεις πολιτικά, θα ήταν τραβηγμένο να αρνηθείς αυτά που ο Τόνι Μπλερ και η κυβέρνησή του έκαναν για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και διεμφυλικοί). Σίγουρα συνέβαλε στο να ανοίξει ο δρόμος και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων», σχολίασε ο εκδότης του περιοδικού, Ντάρεν Σκοτ.