X

«Ευκαιρία η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία»

Η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας προειδοποιεί ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ant1news


«Η εκεχειρία στην Ουκρανία προσφέρει μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Γενς Στόλντενμπεργκ στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε, πάντως, και συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας, λέγοντας ότι δεν βλέπει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης με τη Ρωσία και ένα ισχυρό NATO.

Παράλληλα, ο νέος ΓΓ του NATO είπε ότι πρέπει να είναι σαφές πως τα κράτη της συμμαχίας θα σπεύσουν σε βοήθεια της Τουρκίας εάν  δεχθεί επίθεση. 

«Η ευθύνη μας, η βασική ευθύνη μας, είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε με απόλυτη σαφήνεια ότι θα προστατεύσουμε την Τουρκία, ότι η συλλογική άμυνα, το Άρθρο 5, είναι κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί εάν η Τουρκία δεχθεί επίθεση καθ' οιονδήποτε τρόπο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο 55χρονος, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Νορβηγίας επί 8 χρόνια, ανέλαβε 13ος ΓΓ του NATO. Είναι ο δεύτερος Σκανδιναβός που αναλαμβάνει το αξίωμα μετά τον Δανό Άντερς Φο Ράσμουσεν. Η Νορβηγία είναι κράτος-μέλος του NATO από το 1949.