X

Χάος στην ιταλική γερουσία

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η κυβέρνηση Ρέντσι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ant1news

Σκηνές… ροκ εκτυλίχθηκαν στην ιταλική γερουσία, με εκπροσώπους του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να κάνουν προσωρινή κατάληψη στην αίθουσα και να εκτοξεύουν βιβλία και έγγραφα κατά του προέδρου του σώματος.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, με 165 γερουσιαστές να ψηφίζουν υπέρ, 111 κατά, ενώ δύο επέλεξαν την αποχή. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 161 ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είχε συνδεθεί με την πρώτη αναγκαία έγκριση των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού, οι οποίες προβλέπουν πιο ευέλικτες απολύσεις - με περιορισμένο δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής- αλλά και προσπάθεια επέκτασης των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, πάντως, έχει προκαλέσει διαφοροποιήσεις και δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος: δυο «δημοκρατικοί» γερουσιαστές επέλεξαν την αποχή, ένα τρίτος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αμέσως μετά παραιτήθηκε, ενώ άλλοι τριάντα πέντε βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Ρέντσι ζητούν να βελτιωθεί το εν λόγω μέτρο, πριν την έγκρισή του από τη Βουλή.