X

Τι μαρτυρούν οστά προγόνου του ανθρωπίνου είδους;

Αρχαιολόγοι εξέτασαν υπολείμματα οστών που βρέθηκαν το 2010 στην Νορμανδία και διαπιστώνουν πτυχές της προσωπικότητας του προγόνου του ανθρώπινου είδους.

Ant1news

Φως στο πιο κοντινό είδος του ζωικού βασιλείου στον άνθρωπο έδωσε ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων, που ανακάλυψε ένα σκελετό, που χρονολογείται στα 200.000 χρόνια πριν, και ανήκει σε πρόγονο των Νέατερνταλ.

Τα υπολείμματα του σκελετού εντοπίστηκαν κατά τύχη το 2010 σε πλάι ενός κτηρίου στην Νορμανδία και αποτελούνται από τρία κόκκαλα του χεριού, έναν βραχίονα και την ωλένη, ενώ η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 183.000 με 236.000 χρόνια.

Τα οστά έχουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς μαρτυρούν πολλά στοιχεία για τους προγόνους του ανθρώπινου είδους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φανερώνεται ότι το άτομο αυτό χρησιμοποιούσε περισσότερο το αριστερό του χέρι για να κυνηγήσει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ο άνδρας πέθανε σε ένα σημείο και το χέρι του μεταφέρθηκε στο σημείο όπου εντοπίστηκε.

Αυτού του είδους οι ανακαλύψεις στη Δυτική Ευρώπη αποτελούν σπάνιο εύρημα, κάτι το οποίο προσδίδει στα συγκεκριμένα οστά μεγάλη σημασία.

Στο σημείο που βρέθηκε το δείγμα υπήρχε και μεγάλος αριθμός υπολειμμάτων από σκελετούς διαφόρων ζώων της περιόδου, όπως ρινόκερων, αρκούδων, πανθήρων και διάφορων λύκων.

Στο λάκκο που έσκαψαν οι επιστήμονες υπήρχαν ακόμα 300 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός μαχαιριών.